EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИР:Кризата в България свършва през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИР:Кризата в България свършва през 2010

mail14:01 | 02.11.2009прегледи 914 коментарикоментари 0


В момента сме в най-трудната част на кризата. Очакваме през третото тримесечие икономиката да регистрира най-големият спад у нас от 6% на годишна база. Това каза Георги Прохаски, съпредседател, Център за икономическо развитие при представянето на Тримесечния доклад.
От ЦИР очакват темповете на спад да се забавят през последното тримесечие на тази година до около 5% общ икономически спад. За цялата 2009 г. се очаква той да е също около 5%. Слаб растеж очакваме едва през второто или третото тримесечие на 2010 година. Като за цялата следваща година се предвижда нулев ръст или минимални положителни резултати, заявиха от центъра.
На фона на други икономики това, което прогнозираме е поносим резултат, заявява  Прохаски. Според ЦИР кризата няма да е толкова продължителна и още другата година икономиката у нас ще започне да се съживява. Най-важно за справяне с кризата е пълното усвояване на еврофондовете, което да тласне ръста нагоре, смятат от ЦИР.
Лоши очаквания обаче има и за чуждите инвестиции у нас. От началото на годината до август те са около 2 млрд. евро., което представлява 5.8 на сто от прогнозирания БВП.  Най-вероятно в края на тази година те ще са около 3-4 млрд. евро., а през 2010 г. ще има нов спад, но няма да е толкова голям, колкото е сегашният.
Най-вероятно през идващата година преките чуждестранни инвестиции ще са едва 2.5-3 млрд. евро Като причина за тези очаквания се смята, че някои от големите проекти ще са завършени вече, а инвеститорите все още няма да са започнали нови такива у нас. Смятаме, че след това притокът на ПЧИ ще продължи предвид икономическия потенциал на страната и сравнително добрите условия за бизнес, но размерът му няма да успее да достигне този от последните две години, когато основен двигател бяха строителството и пазарът на имоти.
Спадът на БВП за второто тримесечие се оказа малко по-слаб от някои очаквания. Предварителните данни на НСИ го оценяват на 4.9% за тримесечието и 4.2% за полугодието на годишна база. В сравнение с първото тримесечие, от страна на производството на БВП забелязваме благоприятни промени в динамиката на индустрията и влошаване на динамиката в аграрния сектор и в сектор услуги.
Въпреки че влошаването в сектор индустрия продължи и през второто тримесечие, спадът се забави - на 7.2% след спад с 12.4% за първото тримесечие.
В аграрния сектор спадът се задълбочи на 6.3% след 4.8% за първото тримесечие.
От друга страна сектор услуги, въпреки че продължи да расте и през второто тримесечие, все повече забавя растежа си – до 1.4%.
Спадът на вътрешното търсене, който се задълбочи от 9.1% за първото на 13.3% за второто тримесечие, продължава да обуславя спада на икономиката от страна на крайното използване на БВП.
Продължава да се задълбочава спадът във външната търговия със стоки и услуги, но нетният му ефект е положителен и се подобрява, тъй като и през второто тримесечие продължи тенденцията на по-бързо свиване на вноса от това на  износа, като същевременно спадът на вноса се задълбочи, обясняват от ЦИР.
Предвижда се инфлацията да остане изключително ниска до края на годината от ниво 1%, като за следващата година от ЦИР прогнозират 2-2.5% инфлация.
По наша оценка регистрираната безработица ще достигне своя пик от около 9-9.5% в зимните месеци на 2009-2010 г., след което ще се задържи около това ниво и ще започне да пада, макар и по-бавно. Очаква се през второто полугодие на следващата година възстановяване на растежа в икономиката. Двуцифрена безработица е невъзможна, смятат от центъра.
Бюджет 2010 г. е силно консервативен, което в условията на криза е много добре. Смятаме, че е малко по-репресивен, но по-добре така, отколкото да е прекалено оптимистичен, заявиха от ЦИР. Ако нашите прогнози се сбъднат, които са по-добри от другите очаквания, то бюджета ще има излишък, който лесно може да преразпредели. Затова смятаме, че е по-добре да се презастраховаме, както прави сегашният министър на финансите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037