EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ципрас подаде оставка + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ципрас подаде оставка + коментари

mail21:20 | 20.08.2015прегледи 2936 коментарикоментари 0


Правителството на Гърция подава оставка, обяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията. Той каза също, че гърците трябва да решат дали правителството на партията му Сириза ги е представлявало с кураж пред кредиторите и дали постигнатото споразумение е достатъчно за възстановяване на икономиката на страната. Ципрас призна, че кабинетът му не е постигнал споразумението, което е искал, но то е било най-доброто възможно предвид обстоятелствата, предадоха АФП и Ройтерс.

"Веднага след обръщението си ще подам на президента молбата за своята оставка и за оставката на правителството", каза Ципрас. Той потвърди, че предсрочните изори ще се проведат на 20 септември, съобщи ТАСС.  Правителството на Алексис Ципрас, което дойде на власт през януари тази година, загуби парламентарното си мнозинство и можеше да прокарва закони само, ако те бъдат подкрепени от опозицията. Според Конституцията на Гърция, ако едно правителство подаде оставка в срок от една година от последните избори, президентът е длъжен да връчи мандат за съставяне на нов кабинет на лидерите на опозицията като се започне от най-голямата партия.

Междувременно днес Гърция получи първата част от спасителния си заем, като с парите страната ще покрие належащите си дългове към международните институции, включително и мостовия заем, одобрен с участието на България.
 

Председателката на Върховния съд в Гърция Василики Тану-Христофилу застава на чело на служебното правителство в Гърция, след оставката на министър-председателя Алексис Ципрас, както предвижда закона в страната."Председателката на Върховния съд Василики Тану-Христофилу застава начело на служебното правителство до провеждането на предсрочни парламентарни избори", съобщиха гръцките медии като допълват, че с това тя е и първата жена премиер на Гърция.

Германският канцлер Ангела Меркел изглежда одобрява оставката на гръцкия премиер Алексис Ципрас и съобщението за възможни предсрочни избори. Това става ясно от изказване на бразилския президент Дилма Русеф, цитирано от гръцкото издание "То вима", по повод на германския канцлер, която в момента е на официално посещение в Бразилия. Според Меркел оставката на Ципрас е част от решението, а не от самата криза.


Тагове: Ципрас, оставка
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg