EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на зърно, захар, петрол и олио падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на зърно, захар, петрол и олио падат

mail09:30 | 02.10.2014прегледи 2350 коментарикоментари 0


Цените на повечето борсови стоки - зърно, захар, петрол и олио, падат от началото на годината и то в целия свят. Причините са добрите доходи и намалялото потребление, съобщава Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Цената на хлебната пшеница пада в цял свят. Световното производство на хлебна пшеница тази година е 717 млн. тона – с три милиона повече от 2013 година, която беше рекордна. Производството на пшеница в ЕС е 153,8 млн. тона или с 10 млн. тона повече от миналата година, а в Русия достига 60 млн. тона, с 8 млн. тона повече, съобщава Антонина Белопитова, директор на дирекция в ССБ. Световното потребление на пшеница е 709 млн. тона, което вдига преходните запаси до рекордните за 15 години насам 195 млн. тона. Цената FOB на борсите в САЩ достига 233 долара като пада с 12 процента от началото на годината, във Франция е 203 долара /като поевтиняването е с 27 процента/ и в Германия е 212 долара /като поевтиняването е с 29 процента/.

В България за първите девет месеца на годината цената на хлебната пшеница пада с 13 процента до средно 300 лева за тон без ДДС.

Поевтиняването на пшеницата в Унгария и в Украйна от началото на годината е 19 процента. Пшеницата в Унгария сега се търгува по 205 долара за тон, украинската пшеница струва 238 долара за тон, а руската - 240 долара за тон. Качеството на пшеницата тази година е по-лошо заради дъждовете през лятото, отчитат в ССБ. Агресивният износ на Русия и Украйна за страните от Северна Африка и Близкия Изток определя високата цена на тяхната пшеница. Страните от региона, и най-вече Египет, предпочитат да купуват зърно от Русия и Украйна, заради традиционното високото качество спрямо другите страни от нашия регион, смята Белопитова. Въпреки конфликта в Донбас, Русия и Украйна не си пречат в износа на зърно - наясно са, че той е важен и за двете страни, подчерта Васил Симов. Според анализатори износът от Русия тази година ще бъде с 4 млн. тона повече от миналата година и ще достигне 22,5 млн. тона. Износът от Украйна ще се вдигне с един милион тона и ще е 10 млн. тона. Световният съвет по зърното разполага с данни, че засетите площи за следващата реколта са с един процент повече. Това са най-многото площи с пшеница от 1997 година насам.

Брашното тип "500" в България се търгува на едро по 68 стотинки за килограм, като поевтинява с 6 процента от 72 стотинки през януари.

Световното производство на царевица достига 974 млн. тона, потреблението е 959 млн. тона, а преходни запаси се вдигат до 191 млн. тона при 176 млн. тона преди година. Производството на царевица в ЕС тази година е 71 млн. тона при 68 млн. тона предходната година. Това води до най-ниски цени на царевица през последните пет години, смятат в ССБ. Цената FOB на царевицата в САЩ се понижава със 17 процента до 176 долара за тон, във Франция пада с 31 процента до 174 долара за тон, в Унгария царевицата поевтинява с 34 процента до 147 долара за тон.

В България царевицата се продава на цени между 280 и 300 лева за тон без ДДС. Царевицата може да поевтинява още, но цената на пшеницата вероятно ще спре да пада, смята Антонина Белопитова.

Рапицата поевтинява за девет месеца с 14 процента до 315 евро за тон. Пикът на цената на рапицата беше през май, когато се повиши над 420 евро за тон.

Слънчогледът също поевтинява като цяло, но през последните седмици цената му леко се покачва. Световното производство на слънчоглед достигна 40 млн. тона или с три тона по-малко от 2013 година. У нас сделките за слънчоглед се сключваха през септември на ниво 450 лева за тон при 490 – 520 лева миналата година. Поевтиняването на слънчогледа от началото на годината в Унгария е 21 процента, а в Украйна - 17 процента, отчита статистиката.

Суровото олио в Ротердам поевтинява с 11 процента за девет месеца и се е продавало в края на септември по 850 долара за тон. Цената олиото на един от най-големите производители -
Украйна, е 740 - 770 долара за тон.

В България средната цена на литър олио на едро пада до 1,60 лева при 1,79 лева в началото на годината.

Проблеми с реколтата на захар в Бразилия причини лекото й поскъпване на световните борси в края на септември. Суровата захар на борсата в Ню Йорк се продава в края на септември по 340 долара за тон, а рафинираната захар се търгува на борсата в Лондон по 430 долара за тон. Цената на стоката е свързана и с производството на етанол, ползван като алтернативно на петрола гориво, отчитат експерти.

У нас един килограм захар се продава в края на деветмесечието по 1,04 лева за килограм при 1,37 лева през януари, което е понижение с 27 процента.

Все още е рано за продажбата на дърва за горене - те се търгуват по-активно през октомври и ноември. Сега дървата за горене се продават на цена 72 лева за кубичен метър, както и миналата година, информират от ССБ. Горивата се продават на борсата в София почти без промяна от началото на годината.

Цената на суровия петрол пада драстично от 115 долара за барел в началото на годината до 97 долара за барел през септември - най-ниската цена на суровината за последните 16 месеца. Според анализаторите въпреки кризите в региона на Близкия изток, износът на петрол от Либия се увеличава. На цената на петрола влияние оказа и новината, че Русия е обявила намерението си да разработва нови находища в Арктика. Поевтиняването на петрола от началото на годината е изненада - той ще повлияе за задържане на цените на дребно, смята Васил Симов. Основните фактори в движението на цените на стоките са свързани с курса на долара и цената на петрола. Доларът е сравнително стабилен, но петролът поевтинява и това се отразява на всички борсови стоки. Свитото потребление е ехо от финансовите кризи от последните няколко години, допълва Симов. По-евтиният петрол би компенсирал по-скъпия ток от началото на октомври, смята директорът на ССБ. "Никога, когато цените на основни суровини и енергията поевтиняват, крайните цени не са падали", коментира симов "триковете" на търговците за повишаване на цените на стоките. Търговците се фокусират само върху тези елементи на разходите, които се увеличават и се опитват да вдигнат цените на крайния продукт, като цената на труда винаги се вдига, уточни той. Отсреща обаче стои потребителското търсене, което остава слабо, посочи Симов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg