АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]


Най-голямо поскъпване при зеленчуците тази седмица има отново при краставиците - с 16,06 на сто до 2,37 лева за килограм, а най-голямо поевтиняване - при морковите - със 17,22 на сто и те се търгуват по 1 лев за килограм.


През четвъртата седмица на януари от зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици, при плодовете най-много са нараснали цените на лимоните, а при млечните, месните и другите храни най-много са поскъпнали яйцата и брашното тип 500.


От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси най-много е нараснала цената на малотрайните колбаси, а най-много е спаднала на яйцата


Данни на седмичния информационен бюлетин на Системата за агропазарна информация на МЗХ.


Най-продаваният зеленчук на стоковата борса в село Огняново продължава да е пресният картоф, чиято цена е от 0.65 до 0.80 лв/кг. Тиквичките са на цена от около 0.50 до 0.65 лв/кг.


Средно за страната, цената на едро на захарта е 2,00 лв./кг, с 0,9% по-ниска в сравнение с предходната седмица.


Яйцата (размер М) запазват цената си и тази седмица също се търгуват по 0,36 лева за брой на едро. Цената на кравето сирене се качва с 0,6 на сто до 11,53 лева за килограм, докато кашкавалът "Витоша" поевтинява с 0,2 на сто до 18,42 лева за килограм.


Най-голямо поскъпване при зеленчуците, наблюдавани от ДКСБТ, тази седмица е при тиквичките - с 12,62 на сто до 1,16 лева за килограм, а най-голямо поевтиняване - при зелените чушки, които са с 11,15 на сто надолу до 2,28 лева за килограм.


Цената на оранжерийните краставици се вдига с 4,4 процента и те се купуват по 4,01 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 6,5 на сто до 4,20 лева за килограм в края на седмицата.


Най-много поевтиняват краставиците - с 11,6 на сто до 2,45 лева за килограм. Значителен спад има също в цените на зеления пипер - с 9,1 на сто до 4,88 лева за килограм, и репите - с 9 на сто до 0,93 лева за брой.