EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цената на хляба изравнена във всички градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на хляба изравнена във всички градове

mail17:26 | 12.10.2009прегледи 978 коментарикоментари 0




Консумацията на хляб и хлебни изделия устойчиво намалява с около 2% на година, каза председателят на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Борис Инчев, цитиран от агенция Фокус. Данните потвърди и Констанца Ангелова, завеждаща “Хранене и обществено здраве” към Националният център за опазване на общественото здраве НЦООЗ.
От една страна, консумацията на хляб и зърнени храни е намаляла заради кризата и стремежът за оптимизиране на семейните разходи, но от друга – влияние оказват митовете за вредното влияние на хляба върху организма.
Освен това се наблюдава тенденция за изравняване на цените на хляба в страната към равнището на големите градове. Същевременно в цените на различни видове хляб ще има все по-голяма разлика.
Сивият сектор в хлебопроизводството е около 30%, каза Борис Инчев. Той обаче, подчерта, че никой не може да уточни точно колко е сивият сектор в бранша, а оттам – как се движи изменението в приходите на производителите. По думите му, 30% не е малка цифра и е необходимо вдигането на осигурителните прагове за работниците в бранша. По този начин, според него, ще се осветлят и доходите на фирмите, защото те ще трябва да декларират откъде имат пари за заплати на хората си.
Държавата трябва да контролира осигуровките и данъците, които внасят хлебопроизводителите, както и безопасността и качеството на храните. Друга намеса на пазара на хляб и хлебни изделия е абсурдна и ненужна. Камарата не иска въвеждането на минимални цени и друга намеса на пазара. Това би означавало създаването на картел, покровителстван от държавата, смята Инчев.
Заради засилената конкуренция в бранша пък фирмите трябва да инвестират в ново и модерно оборудване, за да снижават разходите си за производство. Освен това, въпрос на бизнес решение е в кой сегмент от пазара на хляб и хлебни изделия да се ситуира дадена фирма-производител.
Според Борис Инчев, затварянето на веригата чрез собствено зърнопроизводство не води до по-голяма ефективност на работата. Единственото предимство хлебопроизводителите да имат собствена мелница е набавянето на необходимите им брашна своевременно. Освен това, така те могат да ползват такива суровини, каквито са им нужни, и да си произвеждат такива брашна, каквито поискат, напълно безпроблемно. Въпреки това, ефективното управление на всеки един от процесите е по-трудно, заключи той.
На пресконференцията стана ясно още, че България е водещ производител на хляб на Балканите и изнася за съседни страни. “Материалната база у нас е несравнимо по-добра дори и от тази в Гърция, да не говорим за Македония”, каза Борис Инчев.


Тагове: хляб, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4139