EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на ВЕИ ще се коригира често

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на ВЕИ ще се коригира често

mail09:45 | 04.07.2012прегледи 665 коментарикоментари 0


В новия Закон за енергетиката цената на тока от ВЕИ ще се коригира на по-кратък от една година период, но това няма да води до промяна в крайната цена на тока за потребителите. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев.
Възможността да се променят преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ ще помогне да се избегне инвеститорския бум в подобни проекти, когато има рязко понижение на капиталовите разходи за изграждане на подобни централи, коментира Семерджиев. Той още веднъж подчерта, че основната причина за по-високото повишение на цената на тока /вместо с 10, с 13 на сто/ е огромното количество присъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца. Това се е случило, защото цените на фотоволтаичните панели драстично са намалели, а преференциалните цени, по които се изкупува този вид енергия у нас, са останали високи, тъй като досега те се коригираха само веднъж годишно. Семерджиев посочи, че се надява в Закона за енергетиката да влезе в сила текстът енергията от ВЕИ да се коригира при значителна промяна на капиталовите разходи. Той обаче подчерта,
че за всички потребители, които са на регулирания пазар, е много важно цената на тока да не се променя за цяла една година.
В отговор на въпрос за исканата от КТ "Подкрепа" оставка, Ангел Семерджиев заяви, че длъжността му е мандатна и че комисията извършва своята работа, предвидена по закон. Контролът върху нас се осъществява от съда, всеки, който не е доволен,
може да обжалва нашите решения, посочи Семерджиев. Ангел Семерджиев отбеляза, че с решенията за нови цени на енергията от ВЕИ се осъществява политика тези цени постоянно да намаляват, съобщава БТА . За всички проекти от ВЕИ е намалена нормата за възвръщаемост от 9 на 7 процента. Отчетено е намалението на капиталовите разходи по видове проекти, като най-голямо то е при фотоволтаиците и преференциалната цена на изкупуване на енергията при тях се намалява с 50 процента. Прави се изключение единствено за фотоволтаичните панели на покриви и фасади, където инвестициите са по-големи в сравнение с приходите, а и подобни проекти трябва да бъдат стимулирани, посочи председателят на ДКЕВР.

 

 


Тагове: ВЕИ, цена, ток
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg