EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия вдигна мита с 220%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия вдигна мита с 220%

mail11:38 | 11.08.2017прегледи 9472 коментарикоментари 0


 Хърватия и Сърбия са изправени пред търговска война във връзка с данъците върху вноса на плодове и зеленчуци, пише вестник Daily Express. Спорът между двете държави се разгоря, след като Загреб увеличи с 220% таксите за вноса на плодове и зеленчуци от Сърбия. Хърватските власти обясниха, че причината за решението е необходимостта от подобряване на качеството на вносните стоки и не цели да навреди на икономическите отношения със съседните държави. Освен това страната допълни, че спазването на европейските стандартите на ЕС и защитата на потребителите са сред основните причини за промените.

Междувременно министри от Сърбия, Македония и Черна гора, както и от Босна и Херцеговина се срещнаха в Сараево и обсъдиха въпроса. „Тези мерки са напълно протекционистични в икономически смисъл. В политически аспект те са популистки и не могат да бъдат оправдани, те не са в духа на добрите съседски отношения“, отбеляза сръбският министър на търговията Расим Ляич.

Министрите от четирите балкански държави призоваха Загреб да отмени решението си и поискаха ЕК да се намеси, за да разреши въпроса, който според тях нарушава принципите на свободна търговия. Държавният глава на Хърватия Колинда Грабар Китарович планира нова среща със сръбския си колега Александър Вучич. Ключовият въпрос обаче е колко енергия е готова да изхразходва тя, за да повлияе на подобряването на отношенията между Загреб и Белград, коментира сръбското издание „Политика“.

Китарович побърза да отправи покана към Вучич за посещение в страната, която се намира почти в състояние на търговска война с няколко държави в региона, включително Сърбия. Според неофициална информация обаче, в канцелария на президентския дворец са уверени, че „условията са узрели" за подобно посещение. Ако срещата се случи, това ще бъде първото официално посещение на президента на Сърбия в Загреб след повече от пет години, тъй като бившият държавен глава Томислав Николич никога не е получавал покана за визита в Хърватия, макар да имаше спекулации за негово пътуване в Загреб. В същото време както бившият президент Иво Йосипович, така и настоящият Колинда Грабар Китарович са били на посещение в Сърбия.

 

 

 


Тагове: мита, Хърватия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg