EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хонорарът на Доган за "Цанков камък" е законен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хонорарът на Доган за "Цанков камък" е законен

mail16:18 | 18.10.2010прегледи 2217 коментарикоментари 0


Върховният административен съд /ВАС/ реши, че лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, когато е получил хонорар по проекта "Цанков Камък". Това съобщиха от съда.
Председателят на състава  е написала особено мнение. Двама от съдиите са на мнение, че след като Доган е взел хонорара преди влизане в сила на новия закон, няма данни за конфликт на интереси.
Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав в 14-дневен срок.
През март стана обществено известно, че лидерът на ДПС е получил 1,5 млн. лева като консултант по четири крупни енергийни проекта – основно хидровъзел „Цанков камък", но и „Доспат", каскада „Горна Арда" (чието строителство още не е започнало) и язовир „Тунджа", припомни информационна агенция Стандарт Нюз.
Изплащането на сумата е станало чрез договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Доган и Института по минно дело чрез „Минстрой холдинг”. Малко след това представители на ръководството на ДПС твърдяха в публичното пространство, че техният лидер има задълбочени знания по минно дело.
ВАС започна делото срещу Доган по  доклад на парламентарната комисия за корупция и конфликт на интереси.
В доклада на комисията се отбелязва, че през януари 2008 г. лидерът на ДПС сключва четири договора с Института по строителство и минно дело за консултации по проектите "Тунджа", каскадата "Доспат - Въча", за трансфер на водите от "Баташки водносилов път" и за каскадата "Горна Арда".
Общо получените по четирите договора суми са за 1 млн. евро преди удържането на данъците. За тях са платени и полагаемите се данъци, сочи документът, но в същото време от комисията отбелязват, че регистрацията по ДДС не е станала през 2008 г., както изисква законът, а през 2009 г. Посочва се също, че част от хонорарите са взети в началото на 2009 г. Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси влиза в сила през 2009 г. малко след като Сокола е взел вече парите, посочиха депутати от ДПС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg