EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Доган – експерт по хидроенергийни проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доган – експерт по хидроенергийни проекти

mail13:37 | 22.03.2010прегледи 1347 коментарикоментари 0


БНТ, „Денят започва”
Водещ: Да започнем с това, което се появи и отвори като тема – начинът, по който Ахмед Доган е получил тази колосална за представителите на населението сума и изведнъж се оказа експерт по хидроенергийни проекти. Съобщението беше за „Цанков камък”, Горна Арда, Доспат, Тунджа – като консултант, а самият той по-късно е дал 50 хиляди, в общи линии е бил разходът за други специалисти, за да извършат проучванията и разликата остава при него. Какъв е отговорът на ДПС?
Камен Костадинов /зам.председател на ПГ на ДПС/: По-опасното от това да пишеш лъжи, е да пишеш полуистини. В информацията, която се помества в един от днешните ежедневници се съдържат части от истината и доста неистини, което прави един тюрлюгювеч, който прави едно внушение в съзнанието на читателите, което е невярно, манипулативно и доста неприятно.
Водещ: Не е ли взел милион и половина като консултант?
Камен Костадинов: Ако започнем внимателно да четем, вашите колеги пишат: „Доган е взел милион и половина като консултант по проекти на правителството”. Ерго излиза, че на него му е платено от правителството, от парите на данъкоплатците и то за хидровъзел „Цанков камък”, нещо, което всеки един български гражданин като прочете основателно би се възмутил и би се разгневил. Такава беше и моята първоначална реакция.
Водещ: Възмутихте се първоначално?
Камен Костадинов: Да, но истината е доста различна.
Водещ: Каква?
Камен Костадинов: Доган първо никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано с държавни пари.
Водещ: Тези милион и половина у кого са?
Камен Костадинов: Той има договор с Института по минно дело, който е една частна структура и едно частно дружество. Това, че се нарича институт, по никакъв начин не го прави държавен и организация, която да получава някакви средства от бюджета.
Водещ: Тоест, тези милион и половина са от частна фирма, преведени на г-н Доган.
Камен Костадинов: От частна фирма... точно така. Второ, проектите, за които той е получил своето възнаграждение нямат нищо общо със сега строящия се „Цанков камък”. Нещо, за което ние научихме за нередности, бяха изнесени в медиите, министър-председателят говори за такива и ако мога да съобщя нещо като новина от вашето студио – днес ние ще изпратим писмо на главния прокурор, ако министър-председателят е сезирал – ОК, но ние също от своя страна изпращаме писмо до главния прокурор, с което ще настояваме да бъдат извършени... да бъде направена проверка на всички изнесени факти относно финансирането на хидровъзел „Цанков камък”, как цената му от 200 милиона е станала 400 милиона, кои са изпълнителите.
Водещ: Ще съдите изданието ли?
Камен Костадинов: Не, ние настояваме да бъде проверено какво се е случило в „Цанков камък”, тъй като истината е... Това също е една полуистина, че г-н Доган е един от идеолозите за построяването на „Цанков камък”, аз ще се опитам в краткото време да обясня съвсем схематично за какво става на въпрос. България има задължение да построи 20% от своите енергоизточници, които да бъдат възобновяеми.
Водещ: Вода.
Камен Костадинов: Възобновяеми. Австрия като държава, която има надвишаване на парниковите газове, има нужда да получи отнякъде зелени сертификати, срещу които да инвестира в построяването на възобновяеми енергоизточници. Това се случва преди седем-осем години, когато в България никой не говореше за зелени удостоверения, никой не говореше за парникови газове, за протокола от Киото.
Водещ: Добре. Конкретно какъв е случаят?
Камен Костадинов: Тогава схемата, първоначалната, е австрийската страна инвестира, построявайки хидровъзела „Цанков камък”, срещу което България получава зелени удостоверения, но българската държава не плаща нито едно евро, нито един лев.
Водещ: Главен изпълнител е австрийската „Алпине бау”.
Камен Костадинов: Оттам нататък обаче, когато вече... какъв е техническият проект, инженерният проект, кои са изпълнителите, това няма нищо общо и никаква връзка с г-н Доган. Той е идеологът в България да се построи язовир, който да не бъде финансиран от българската държава, а да бъде финансиран от чужда държава, срещу което България да даде зелени удостоверения, които към онзи момент нямат никаква стойност и в България никой не говори за тях.
Водещ: Да изчистим само този казус. Милион и половина той е получил, казвате, от частна фирма, какъвто е Институтът по минно дело.
Камен Костадинов: Точно така.
Водещ: На кого е този институт?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Вие като журналисти бихте могли да направите своята проверка.
Водещ: Защо дават точно на Ахмед Доган, на един политик, да върши инженерна работа?
Камен Костадинов: Само да кажа, ще ви кажа и за това...
Водещ: Сигурно очакват нещо в замяна?
Камен Костадинов: Това е въпрос, който може би трябва да зададете на тях. Това, че г-н Доган е философ по образование, не му пречи да се занимава с...
Водещ: ... да разбира от каскади и от язовири.
Камен Костадинов: ... да разбира от каскади и от язовири, да.
Водещ: Мислите ли?
Камен Костадинов: Аз мисля, че отговорът на този въпрос би било по-редно да потърсите от специалисти по каскади и язовири, които са разработили с г-н Доган, които го познават и чийто отговор би бил по-авторитетен. Какво ще ви кажа аз в момента, едва ли има толкова голямо значение.
Водещ: Нищо, кажете. Според вас той разбира от тази материя, така ли?
Камен Костадинов: Според мен той разбира от хидроенергетика и е един от най-подготвените хора в България на тази тема, твърдя го.
Водещ: В тази публикация се твърдеше, че този милион и половина, който го е получил, вие сега казвате, че това не са държавни пари, а пари от институт, частен...
Камен Костадинов: Да, които апропо са обявени миналата година в неговата данъчна декларация март месец, доста преди изборите, и които са...
Водещ: Обявени са в декларация?
Камен Костадинов: Обявени са, на които са платени съответните данъци, обявени са в неговата декларация пред публичния регистър.
Водещ: Това, което прочетохме е, че милион и половина той взема, а пък е наел специалисти, които струват 50 хиляди...
Камен Костадинов: Аз не бих искал да навлизам в детайли какви са техните отношения за какво на него му е платено. Упълномощен съм от г-н Доган да заяви, че той не възразява проектът, трудът, за който той е получил пари, да бъде показан, направен публичен, стига съответният Институт по минно дело да няма нищо напротив, тъй като в момента, в който те...
Водещ: Какво е това – труд...
Камен Костадинов: Това са анализи, това са доклади, но г-н Доган не възразява те да станат публични.
Водещ: Да се види?
Камен Костадинов: Да, но те са собственост все пак, отварям една скоба, на този институт.
Водещ: На кого е този институт?
Камен Костадинов: След като този институт си е платил... Това е частно търговско дружество. Аз не бих могъл да ви отговоря на кого е. И ми се струва, че плъзгайки се в момента да гадаем десет минути на кого е и как е...
Водещ: Да. Защото излиза, че той получава 1.5 милиона, казвате абсолютно законно, обявено и декларирано, твърдите, което също звучи като новина, понеже се твърдеше друго. От тях се дава 50 хиляди на конкретни специалисти и разликата остава.
Камен Костадинов: Добре е тези, които твърдят друго, да си направят труда, журналистиката в България да стане малко по-отговорна и да носи отговорност за това, което пише, а да не работим на слухове – една жена казала на пазара.
Водещ: Какво точно е разгърнало... Може би ако се отвори това, наистина ще се види. Казвате, че той разбира от тази материя.
Камен Костадинов: Казвам, че разбира, да. Както твърдя, че той разбира и от други алтернативни източници на енергия. Смея да твърдя, че може би е един от най-добре подготвените хора във връзка с водородните технологии в България, почетен член е на водородното дружество, притежава няколко...
Водещ: Хоби ли му е това?
Камен Костадинов: Той счита, че политикът е този, който трябва да мисли с няколко хода напред, а не да тича след събитията.
Водещ: Защото това е работа като на учен.
Камен Костадинов: Самият той е учен, може би забравяте.
Водещ: Но не знаех, че по хидроенергийни... и от енергетика, и от хидровъзли разбира.
Камен Костадинов: Когато имаш навик да четеш и да търсиш новото, не е според мен голям проблем да започнеш да се специализираш в определени теми, които според теб са важни за обществото.
Водещ: Той си разбира от това и си заслужава изработените пари. Така разбирам от...
Камен Костадинов: Това са частни отношения между една частна фирма и него.
Водещ: Това, че той беше на върха на държавата и на тройната коалиция, разбирате съвсем логично, че...
Камен Костадинов: Аз разбирам, да, и...
Водещ: Друг вкус привнася.
Камен Костадинов: Би имало конфликт на интереси, ако този институт работи по някакъв държавен проект, който е финансиран или това са проекти, които са финансирани с държавни пари, макар и минали през този институт.
Водещ: Да не би да е плащане за нещо друго?
Камен Костадинов: Доколкото аз имам информация, нито един от тези проекти все още не е стартирал. Може би поради настъпване на икономическа криза... А връзката с „Цанков камък” е само до толкова, доколкото единият от проектите е на темата какво би се случило, ако водите на река Места бъдат прехвърлени в каскада Въча. Едно от стъпалата, на които е язовир „Цанков камък”, но няма нищо общо с този скандален проект, за който в момента твърди министър-председателят и за който, аз повтарям, ние ще сезираме прокуратурата да бъде извършена цялостна проверка.
Водещ: Конфликт на интереси няма, твърдите. Да не би тази фирма по този начин да е имала други стремежи, да речем следващи поръчки или нещо от този род, безплатен обяд няма.
Камен Костадинов: Според мен е по-добре да погледнете, ако може по някакъв начин да достигнете до въпросните трудове и до въпросния интелектуален продукт, за който е платено, да разберете, да се консултирате с други специалисти, които разбират какво струва това нещо...
Водещ: На какво ниво е текстът?
Камен Костадинов: На какво ниво е текстът и оттам нататък да търсим под вола теле. Защото това са, пак казвам, това е опит за внушение...
Водещ: Съизмеримо ли е това плащане с други плащания в бранша?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа, аз не съм специалист в бранша, не разбирам от енергетика. След като е платено, най-вероятно е и измерим труда срещу цената.
Водещ: Толкова е платено, колкото струва, не се очаква нещо друго...
Камен Костадинов: Така е според мен.
Водещ: ... от друга порция.
Камен Костадинов: Така е според мен.
Водещ: А имате ли коментар около основната защитна полемика и на правителството, стана дума за това, че над два милиарда скрит дефицит има, по договори – 150, за които е нямало финансиране. В Закона за бюджета е пишело, че трябва да има такова финансиране и че сега плащаме за стари необмислени раздавания на проекти и договори.
Камен Костадинов: Аз считам, че това е потвърждение и на позицията, която преди малко ви развих за прокуратурата, че изпълнителната власт за всяко едно свое съмнение, че има нещо нередно, че има извършено нарушение, трябва да сезира прокуратурата.
Водещ: Призовавате прокуратурата.
Камен Костадинов: Да, прокуратурата да се произнесе. Ако някой е нарушавал закона, това е било наша постоянна позиция, той трябва да си понесе наказанието.
Водещ: Не ви притеснява това в никакъв случай?
Камен Костадинов: Не. По никакъв начин. За всяко едно съмнение да се подават сигнали, прокуратурата е тази, която ще отговори. Разбира се, аз разбирам опита на правителството да намери решение на тежките проблеми, пред които се намира в момента...

Водещ: Само пропуснах нещо по първата тема. За секунда ще се върна. Връзката с „Мултигруп” каква е? В статията е спомената „Мултигруп”.
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Аз ви казвам, че в тази статия има доста неистини.
Водещ: А това за „Мултигруп”?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа.
Водещ: „Инстрой Холдинг”?
Камен Костадинов: Това е нещо, за което може да си направите нещо като разследване. Аз пак казвам – няма нищо общо между проектите, за които г-н Доган е получил консултантски възнаграждения и „Цанков камък”. Парите, с които на него му е платено, не са държавни пари. Това са частни отношения...
Водещ: Декларирал ги е.
Камен Костадинов: ... между частно търговско дружество и него. Това са суми, за които той е обявил своята данъчна декларация в декларацията си пред Сметната палата. Доколкото имам информация, той се е регистрирал като физическо лице по ДДС още миналата година.
Водещ: По друг проект работи ли в момента?
Камен Костадинов: Мисля, че работи по други проекти. Най-вероятно /.../ сигурно ще научите и за други. Не мога да ви кажа.
Водещ: В каква област?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Най-вероятно, да, той основно се занимава с проекти в алтернативната енергетика.
Водещ: Има ли и други консултантски договори?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Знам, че работи и по други проекти. Дали те са предмет на поръчка или тепърва ще бъдат, или са някакви негови търсения, научни, не мога да ви кажа. Но знам, че той има сериозни занимания в тази посока. Има лаборатория, има постоянно... общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН...
Водещ: Има лаборатория? Къде има лаборатория?
Камен Костадинов: Да.
Водещ: Къде?
Камен Костадинов: Там, където живее.
Водещ: В тях.
Камен Костадинов: Да. Има учебници около него постоянно по химия и по физика.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg