EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хлебарници в нарушения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хлебарници в нарушения

mail16:40 | 22.03.2011прегледи 1133 коментарикоментари 0


За месец от създаването си /16 февруари - 16 март 2011 г./ Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е проверила общо 1709 обекти за съхранение на зърно и предприятия за производство на хляб и хлебни изделия на територията на цялата страна. Това съобщи на пресконференция в МЗХ днес изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов. За извършените проверки са издадени 369 предписания и 30 акта за установени административни нарушения. Временно ще бъдат затворени 13 обекта, а един е с разпореждане за частично преустановяване на дейността. Това означава, че близо една трета от предприятията са нередовни, а при тези за производство на хляб - половината, коментираха от БАБХ.

Регионите с най-малко констатирани нарушения са Пазарджик, Перник и Добрич, а най-проблемните - Пловдив и Смолян, съобщи Войнов.

Нарушенията

Най-честите нарушения са свързани със сградния фонд и оборудването, незадоволителната хигиена, несъответствия при етикетирането. Чести нарушения са липсата на документи, придружаващи стоките, на дневници за входящ контрол, неактуализирани регистрации и неправилно съхранение на продуктите. По думите на Войнов целта не е да се вземе прехраната на хората от т. нар. малки магазинчета в трафопостове, гаражи, мазета и др., а да се сложи ред в тази дейност. Това ще стане до юли тази година и ще бъде обвързано с категоризиране на предприятията. Предприятията с риск за здравето на хората незабавно ще бъдат затваряни, без компромис, заяви Йордан Войнов. БАБХ ще проверява и фермите за преработка на мляко, за коитоима дерогация до края на годината. След този срок те трябва да покриват всички хигиенни изисквания на ЕС, уточни изпълнителният директор на агенцията. Предприятията от втора категория в този бранш са с най-голям потенциал да покрият изискванията и да се "качат" в първа категория, коментира той. Тези от трета категория са на доизживяване и ако искат да останат и след края на годината, трябва да предприемат незабавни мерки за покриване на европейските нормативи, каза Йордан Войнов.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg