EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хеликоптери Кугар с българска защита?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хеликоптери Кугар с българска защита?

mail09:40 | 02.06.2011прегледи 1762 коментарикоментари 0


Система за защита срещу кинетични боеприпаси, разработена от БАН може да бъде монтирана на хеликоптерите Кугар, който България купи от френската компания "Юрокоптер".
Това стана, ясно след като военния министър Аню Ангелов присъства на откриването на изложба на продукти с военно предназначение в Института по металознание, съоръжения и технологии на БАН.
В момента системата е на етап прилагане на експериментален образец. Французите си имат тяхна стандартна система за защита, която ние нямаме. "Нямаме я на нашите хеликоптери затова е необходимо и много тясно взаимодействие между фирмата – производител на хеликоптерите, за да може да даде съответно одобрение да се качат допълнителни средства за защита", каза министърът на отбраната. Той припомни, че 12 – те вертолета са закупени като транспортни и не могат да се използват във враждебна среда. В института има разработени и други системи за защита - като лъжливи цели за пускане от вертолета при обстрел с лазарно насочване, оръжия.
"Всичко това ще го договаряме, но в рамките на следгранционната поддръжка на хеликоптерите", посочи Аню Ангелов. Той поясни, че това, което е направено в България ще поискаме разрешение да бъде монтирано най – напред експериментално на 1 – 2 хеликоптера. След това ще "искаме да видим и да закупим такива системи, за да можем да ги използваме за целите на бойните действия, които би могло да се наложи на българската армия да води, както на територията на страната, така и извън нея".
"Въпросът е да решим най – напред проблема с договора, който е на финална фаза. След това ще се договорим с "Юрокоптер" как и по какъв начин могат да направят изследвания, експериментални тук с техни специалисти и да видят дали има някакво влияние върху летателните характеристики и едва тогава можем да кажем", посочи Ангелов. Военното ведомство води преговори с френската компания. Целта му е да се откаже три от шестте хеликоптера "Пантер" за нуждите на военноморските сили (ВМС). В началото на годината от МО обявиха, че е постигнато отлагане на предварителното плащане на 60 процента от стойността на три вертолета на банка "Сосиете Женерал" с една година и започна преговори. А иначе програмата "Кугар" от същия договор е изпълнена на 100 процента и 12-те вертолета са вече на въоръжение във военновъздушните сили (ВВС).
Договорът е сключен през 2005 г. и според него военното министерство трябва да купи 18 хеликоптера - 12 "Кугър" за военновъздушните сили и 6 вертолета "Пантер" - за 358 млн. евро. През 2006 г. тогавашният министър на отбраната Веселин Близнаков е подписал договор с френската банка "Сосиете Женерал" за гаранционен депозит от 60% по проекта.
Има неща, които много по – ефективно могат да направят изразходването на ресурсите на МО, както по охраната на водните пространства, охраната на стратегически обекти, защитата им от атаки на различни терористични организации. Това каза Аню Ангелов след като разгледа изложбата. "Аз съм силно впечатлен и трябва да активизираме в много по-голяма степен нашите връзки, нашите взаимоотношения. Трябва да сключим сега конкретни договори за това как могат да се използват, още повече как да ги въведем на въоръжение в българските въоръжени сили, дори да не можем да ги закупим ", посочи Ангелов. Той не посмя да каже "какво конкретно можем да предложим сега". Той изтъкна, че "винаги се стремим да включим наши фирми в каквато и да е доставка или поддръжка". "Имат всички възможности в 13 – те проекта да се включат и фирми от българската отбранителна индустрия. "Аз съм сигурен, че те могат да участват в много от проектите, които ние предвиждаме да внедрим в предстоящите 10 години", посочи военният министър.
Вече е готова Стратегията за развитие на българската отбранителна индустрия. Тя е приета на междуведомствен съвет и предстои да бъде одобрена от Министерски съвет. Проект бе разработен още преди няколко години от Сдружение "Българска отбранителна индустрия". В проекта от 2009 г. в нея бе посочено, че годишното производство на отбранителната индустрия представлява 0,5% от относителния дял на промишлеността в БВП, с реализирани приходи над 400 млн. лв., от които над 250 млн. лв. за износ.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg