EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Ханке:Може да има и по-малка еврозона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ханке:Може да има и по-малка еврозона

mail09:15 | 17.09.2012прегледи 634 коментарикоментари 0


"Мисля, че предложените регулации на банките, както и предишните са пълен провал. Новите мерки отново напълно ще се провалят, защото се опитват строго да контролират банките, от които идват парите в съвременната икономика.„ Това заяви професорът по приложна икономика Стив Ханке, който е известен у нас като бащата на валутния борд по повод изказването на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че ЕС трябва да стане федерация, а банките - поставени под по-строг контрол.

„Около 85% от парите в икономиката се произвeждат от банките, а не от централните банки. ЕЦБ произвежда едва 15% от парите за икономиката на еврозоната. Имаме огромен дефицит на пари в пространството с обща валута 8 – 9 % под необходимото. Затова еврозоната е почти в рецесия". Според експерта, България е постъпила разумно, отлагайки влизането си в еврозоната, а Гърция не е трябвало да бъде приемана в нея и следва да я напусне: "В Брюксел направиха сериия от грешки, водещи до все повече потенциални проблеми. Това, разбира се, беше основната причина България да направи онова, което препоръчвам от началото, а именно да не се присъединява към валутния съюз. Защо управляващите в България не пожелаха да вкарат страната в Европейския валутен съюз? Защото знаят, че обществото ще е против. Второ, защото знаят, че това политически ще е равносилно на скок в кофа с вряща вода. Мисля, че географското положение на България е предимство а не недостатък.
Би било доста неприятен развод, ако Гърция или Испания си тръгне, но това определено няма да е краят на еврозоната. Съвсем спокойно може да си има и по-малка еврозона, която да си функционира добре. Проблемът е преходът от сегашната конфигурация към по-малка. Най-логичното решение е Гърция да напусне еврозоната. Тя изобщо никога не трябваше да влиза в нея. Всички знаеха, че гърците лъжеха за техните статистически данни, а някои хора бяха достатъчно умни, за да проумеят също, че това е балканска страна и нейното политическо поведение има различен характер от това на европейските държави. Гърция трябва да излезе от Еврото и вероятно ще го направи. Гърция е малка икономика, но психологическият ефект от излизането й ще е огромен, както и ефектът на голям отлив на европейски субсидии от страните в Зоната". Професорът посъветва България да се съсредоточи в борбата с корупцията и създаване на подходящи условия за бизнес: "Не бих си губил времето да се тревожа дали ЕС ще съществува след 20 г. или не. Бих посветил цялото си време в тревога за корупцията и престъпността в България. Ако бях на мястото на българското правителство бих се концентрирал в подобряването на позицията си в класацията на Световната банка за лесни условия за правене на бизнес". /БНР, снимка интернет
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg