EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Хайвер" от кафе в нов обучителен център

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Хайвер" от кафе в нов обучителен център

mail06:20 | 16.02.2018прегледи 12903 коментарикоментари 0


„Хайвер“ от кафе, „кехлибар“ от кафе и алкохол, чипс и пуканки с кафе, коктейли на основата на кафе и безалкохолни напитки, съчетани с шоколад, кафеени зрънца или мента – това демонстрираха представителите на новия обучителен център на Lavazza, който отвори врати в София.

Съвместният проект на семейната компания за кафе и Кока-Кола ХБК ще осигурява обучение на български кафе специалисти. Фокусът е върху изследвания и експерименти с нови рецепти за кафе и храна, каквито те показаха на официалното окриване на обучителния център. Предвижда се всяка година там да бъдат обучавани 2000 баристи и бармани.

През 2017 г. в 56 подобни центрове са били обучени 39 хиляди души в света по време на 7 хиляди курсове.

Създаването на обучителен център у нас е продиктувано и от добрите резултати за България. Продажбите на Lavazza за миналата година са в размер на 209 млн. лв., отчитайки 3% ръст. Иначе казано, средно по 2,2 чаши на ден от италианското кафе са били консумирани. Според друга статистика, над 95% от пълнолетните българи пият кафе. Сравнено с Италия, всеки ден около 20 млн. италианци се наслаждават на чаша кафе, което се е превърнало в истински ритуал.

Идеята за обучителен център се ражда именно от желанието за задълбочено познаване на даден продукт. Установява се, че понякога качеството на еспресото се различава от това на използвания бленд. Стремежът е това несъответствие да бъде сведено до минимум както на теория, така и на практика. В обучителните центрове кафето се разглежда преди всичко като културен елемент.

Първият център е създаден през 1989 г. в Торино. През 90-те качеството на обучението се подобрява, а центровете са изнесени и извън Италия. На 1 октомври 2010 г. е открит Център за иновации, който си партнира с уважавани институции като Политехническия университет в Торино и Торинския университет.

Обучителният център обхваща едновременно и еспресо училище за професионално обучение на спецалисти и лаборатория за изследване и разработване на нови рецепти, базирани на еспресо. Няма да е преувеличено, ако се каже, че еспресо училището е университет за кафе културата с цялостна задълбочена учебна програми по теми, вариращи от кафе зърната до готовия продукт в чашата. Засягат се ботаническите детайли, производствените процеси и оборудването, необходимо за приготвянето на еспресо, като се набляга на иновациите и творчеството в съотвествие с традицията, датираща от повече от сто години.

Целевите групи са баристи, експерти „Продажби“ и дистрибутори, нови служители, журналисти и лидери на общественото мнение. Характерно за всички центрове е, че са идентични на първия, създаден в Торино, което носи усещането за семейна традиция.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg