EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фонд „Земеделие” рефинансира банки с до 500 хил. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фонд „Земеделие” рефинансира банки с до 500 хил. лв.

mail15:11 | 19.11.2009прегледи 803 коментарикоментари 0


До 500 000 лв. ще отпуска държавен фонд „Земеделие” на търговските банки като рефинансиране.  Това стана ясно от съобщение на фонда, в което се посочва, че той ще рефинансира банките със свои средства за отпуснати инвестиционни кредити по одобрени проекти по Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 – 2013 г. това стана възможно след като процедурата бе утвърдена от управителния съвет на фонда.
Фондът ще рефинансира кредити до 100% от одобрените инвестиционни разходи по сключени договори, намалени с изплатените авансови и/или междинни плащания по даден проект, но не повече от 500 000 лв. Рефинансирането се предоставя в рамките на наличния за този вид кредитиране ресурс на ДФЗ. Срокът за погасяване на заемите е до 60 месеца. По отпуснатите кредити банките ще начисляват 9% лихва годишно. От своя страна трезорите ще заплащат на Фонда 2% годишна лихва по предоставения финансов ресурс за рефинансиране, предвижда още утвърдената процедура.
Кандидатите за кредит трябва да имат одобрени проекти и сключен договор за отпускане на финансова помощ по ПРСР.
Предвижда се до края на годината държавен фонд „Земеделие” да сключи договори с отделни търговски банки.
Освен това се приеха 4 млн. лв. допълнителни средства поради големия интерес на животновъдите по схемата за кредити за закупуване на фураж и фуражни компоненти. При 13 млн. лв. общ финансов ресурс по това перо, до момента за кредити за изхранване на животните са кандидатствали 680 фермери за 12.5 млн. лв. Заради условията на криза в схемата за кредитите могат да се включат и фермите трета категория. В допълнение, срокът за кандидатстване от животновъдите по тази схема се удължава до 7 декември.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg