EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финансовият директор:Тук е заплахата!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финансовият директор:Тук е заплахата!

mail17:30 | 21.06.2012прегледи 2013 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
 43% от финансовите лидери на бизнеса у нас намират икономическата несигурност най-притеснителна в днешната икономическа реалност. Това стана ясно на организирания от „Ърнст и Янг” Форум на финансовите директори в България. Подсилена от липсата на ликвидни средства и чужди инвестиции, нестабилността в икономиката става все по-осезаема. „Това е новата реалност и вече трябва да спрем да говорим за криза.” Около това се обединиха участниците в дискусията.

„Кризата сви бизнеса ни, но не толкова съществено” – това заявиха 45% от финансовите директори. Причината за това е, че търсим нови начини за оптимизиране на бизнеса, а оптимизиране не е равно на съкращаване на разходи”, според Янко Кръндаров, генерален мениджър на „Интерснак България”. „С промяната на икономическата реалност се променя и фокуса на работа на финансистите. В последни 6-7 години те постепенно преминаха от производители на цифри в катализатори на промяната и стратегически консултанти на мениджмънта”, добави Кръндаров.

Това твърдение бе подкрепено от 35% от мениджърите на компаниите, които смятат, че добавят най-много стойност за компаниите си именно посредством осигуряването на стратегически анализ и консултации на мениджмънта. Ефективен надзор на ликвидността на компанията, управлението на паричните потоци (31%) и оптимизиране на разходите (21%) са другите две големи области, в които финансистите подкрепят най-силно организациите си.

Кои са основните тревоги на финансовите директори?

Финансирането на бизнеса, управлението на междуфирмените задължения и управлението на материалните запаси. Финансирането на бизнеса днес става все повече посредством свързани компании – 58% и чрез традиционното банково финансиране, което е се нарежда с по-скромните 31%. Че корпорациите все повече изместват банките във финансирането на компаниите се потвърди и от практическия пример на Майкъл Самонас, главен финансов директор на „Сидма”, който обясни тенденцията с все по-скъпия заради регулациите банков ресурс.

Финансовият директор - професионалист от друг калибър
Кризата определено промени начина на работа във финансовата функция на компаниите. Резултатите на компаниите се измерват по същия начин, както и преди кризата. Днес те анализират много повече показатели и то не само финансови, за да осигуряват краткосрочното финансово здраве на организациите и да постигат дългосрочните стратегически цели на компаниите. Дори традиционно нефинансовите показатели като удовлетвореност на клиентите, задържане на служителите и социална отговорност днес попадат в полезрението на финансовите директори.

Силен екипен играч, който разбира в дълбочина търговските аспекти на бизнеса и чертае стратегията за развитието на компанията заедно с изпълнителния директор. Това накратко описва успешния финансов директор на бъдещето. Той трябва да владее комуникацията, за да общува лесно с висшия мениджмънт на фирмата, с акционерите и с финансовите институции. И всичко това докато следи отблизо оперативните резултати на компанията, управлява разходите и следи рисковете.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg