EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Финанси за гражданството

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Финанси за гражданството

mail12:15 | 27.06.2012прегледи 598 коментарикоментари 0


На дискусия за публично обсъждане бяха разгледани проектът за Стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации в България до 2015 г. и проектът на Визия за създаване на механизъм за финансиране на гражданския сектор. Двата документа са разработени от специализирана работа група към правителството, инициирана от министъра по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев. Предвижда се след отразяване на резултатите от обсъждането и в срок до края на м. юли 2012 г. двата документа да бъдат разгледани от Съвета за развитие и предложени за приемане от Министерския съвет.

В обсъждането взеха участие представители на Президента на Република България, Народното събрание, администрацията на Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, както и представители на гражданския сектор от страна на неправителствени организации и национално представени организации на хора с увреждания.
В рамките на предварително определения срок за изпращане на коментари и предложения по двата документа (25 май – 15 юни 2012 г.) бяха получени предложения и становища от 44 организации и лица, както и над 130 коментара, отнасящи се както по отделните части на Стратегията (като цели, обхват и предложени мерки), така и по Визията за механизъм за финансиране.
„Факт е, че държавата не е сторила и не прави достатъчно за гражданските организации, за национално представените организации на хората с увреждания, нито за другите организации на хората с увреждания, които не са национално представени. И причината за един подобен ракурс е недостатъчността - и на финансирането, и на политиките, и на подкрепата“, заяви министър Дончев.
По време на публичното обсъждане участниците в дискусията изложиха различни предложения за структура, която да координира дейността в тази сфера и механизма за контрол. Беше коментиран и процесът на регистрация на НПО и облекчаване на изискванията към процедурата по вписване в Централния регистър, както и въпроси, свързани с това дали да се прави разлика между юридическите лица с нестопанска цел в частна и обществена полза. Предложените коментари включваха и предложение за разработване на информационна система, аналогична по функционалност и организация на процесите на Търговския регистър, в която да се вписват промяна на обстоятелства, протоколи, отчети и други документи чрез електронен подпис.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg