EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фестивал на българския фъстък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фестивал на българския фъстък

mail11:50 | 27.03.2010прегледи 2020 коментарикоментари 0


Вносът на фъстъци с ниска цена прави продукцията на българските производители нерентабилна, коментираха за БТА специалистите в бранша.По тяхно мнение мерките, които могат да подпомогнат  фъстъкопроизводителите у нас са създаване на политика за съхранение и развитие на фъстъкопроизводството, по-голяма държавна подкрепа и повече инвестиции.
За шеста поредна година в последната събота на месец март в Садово се организира Фестивал на фъстъка.Празникът ще продължи през целия ден на площад "Бойко Панайотов" с музикална програма.
Общината е основен производител на фъстъци в страната и естествено се наложи определението за нея като "столица на фъстъците".  
В момента общата площ, ангажирана с фъстъчени сортове е 2
599 декара. Тук има няколко предприятия за преработка и опаковка на ядки, което създава възможности за директно пласиране на продукцията.
По данни на служба Земедебие в Садово средният добив от реколтата през миналата година е 186 кг от декар, което според специалистите
може да бъде определено като много добро количество.
Традиционно добивите в района са между 150-200 кг от декар, посочват експертите.
"За съжаление с всяка изминала година намалява броят на производителите на фъстъци, както и заетите площи с тази култура, коментира Румяна Колева от служба «Земеделие». Преди десетина години фъстъци са отглеждани на площ от около 6 хиляди декара, докато в момента площите са намалели наполовина.
Според Колева тази негативна тенденция е породена от няколко основни фактора.Отглеждането на фъстъците е трудоемко, те са едногодишна култура с дълъг вегетационен период- засяват се през май и се прибират от полето през октомври, поясни Колева. Културата изисква окопаване, вършеене  и поливане, трябва да се инвестира в подходящи семена, чиято цена  варира между 4 и 6 лева за килограм.
В момента държавната субсидия е 23,60 лв. за декар, което според специалистите е недостатъчно. Друг демотивиращ фактор, според Колева, е вносът на фъстъци с ниска цена, което прави продукцията на българските производители нерентабилна.
По мнение на специалистите в бранша мерките, които могат да подпомогнат фъстъкопроизводителите у нас са създаване на политика за съхранение и развитие на фъстъкопроизводството, по-голяма държавна подкрепа и повече инвестиции от страна на частния сектор.
С такава цел преди няколко години в Садово е създадено Сдружение на фъстъкопроизводителите, което да търси форми за съживяване на производството. В Садово се намира и специализираният Институт за растителни и генетични ресурси, чиито научни специалисти разработват нови сортове фъстъци.
Тази година акцентът е върху  ученическото творчество, тъй като проявата е част от проект на Общината  "Фестивал на фъстъка - изява на ученическото творчество", финансиран  по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" . Повече от 300 деца от всички седем училища в общината  ще се включат в проявите. Те ще представят изложба на картини от фъстъци, изработени от тях в кръжоците по декоративно и приложно изкуство; на сцената на централния градски площад ще участват ученическите танцови и певчески състави, децата от кръжоците по фолклор ще възпроизведат пред публиката български ритуали, традиции и обичаи.
И тази година няма да бъдат пропуснати станалите традиционни конкурси  "Кулинарни фъстъчени фантазии" и  "Най-добър фъстъкопроизводител". Специално жури от експерти ще отличи победителите, които ще получат награди, осигурени от община Садово.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4234