EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Учени предлагат икономически модел на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Учени предлагат икономически модел на България

mail16:00 | 14.04.2014прегледи 736 коментарикоментари 0


"Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация 2015-2025" има за цел да предизвика обществен консенсус за индустрията като важен елемент на българската икономика. Това
обясни инж. Петър Нейчев, зам.-председател на Съюза на икономистите в България и един от авторите на книгата, която е на пазара.
"Бялата книга" е резултат от няколкомесечни задълбочени проучвания, като в създаването й са взели участие 28 икономисти, финансисти, учени и експерти от Пловдив. Авторите на книгата предлагат да бъде създадена дългосрочна стратегия с две основни направления - нова високотехнологична индустриализация на приоритетни отрасли и високотехнологична реиндустриализация на "историческата" индустрия".
Първото направление е фокусирано върху три приоритетни отрасъла: информационно-комуникационни технологии (по-конкретно софтуер за интернет приложения и мобилни разработки), преработвателна индустрия (еко-, био- нанотехнологии в хранително-вкусовата, парфюмерийната и фармацевтичната промишленост) и туристически отрасъл (СПА, уелнес и балнеолечение), отбеляза инж. Нейчев. Второто направление е високотехнологична реиндустриализация на т.нар. "историческа" индустрия - традиционни предприятия, създадени и възстановени от български и чужди инвеститори, които все още имат жизнен цикъл.
Според Нейчев докато за "историческата" индустрия има достатъчно ресурси и се изисква само държавата да не пречи на бизнеса, то при "приоритетните отрасли" е необходимо повече време за науката, кадрите и интернационализацията за бизнеса. В "Бялата книга" авторите набелязват серия от политики за възраждане на българската индустрия. Те са свързани с инвестиции от страна на държавата и частния сектор в системна иновационна политика, специализирани държавни банки, създаване на високотехнологични зони и т.н.

Инж. Нейчев посочи, че на България е необходим собствен икономически модел, който да е съобразен с националните особености, с ресурсите и да засяга националното стопанство, като приоритет следва да бъде благосъстоянието на народа.
източник:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg