EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Уручев: На дъното сме по енергийна ефективност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уручев: На дъното сме по енергийна ефективност

mail09:30 | 21.08.2014прегледи 673 коментарикоментари 0


Все още сме на дъното по отношение на енергийната ефективност в ЕС. Това заяви в предаването „12+3“ евродепутатът Владимир Уручев. Преди дни стана ясно, че ЕК започва съдебни процедури срещу 24 държави заради неизпълнение на задълженията им по прилагането на Директивата за енергийната ефективност.

Транспонирането на директивата се оказа доста затруднено в много държави-членки. Комплексни са причините. На първо място, защото в тази директива за пръв път има задължителен елемент, който държавите-членки трябва да го приложат. Става въпрос за тези, които осигуряват енергийни услуги, най-вече доставчиците на електроенергия – те трябва да въведат ежегодно намаляване на консумацията на енергия. Другото е саниране на държавни сгради, на общински сгради. Лошото е, че директивата не посочва точно кой да въведе тези мерки, а остава едно широко поле, в което държавите-членки сами трябва да измислят схемите, по които да се реализират тези задължителни елементи. В ЕС общо взето няма в нито една държава-членка съвпадащи механизми. Те са различни и предполагам, че това е камъкът, който не са могли да преодолеят. Ще трябва да се разчита на инициатива на самите държави-членки.

В България директивата не е транспонирана, макар че има подготвен Закон за енергийната ефективност, който мина и на съответните обсъждания, но не влезе в НС за одобрение. Нашето забавяне е по обективни причини, защото в момента няма действащ парламент и правителство. Смятам, че тази обективност ще бъде оценена от ЕК. /…/ Не мисля, че ще се стигне до наказание по тази процедура. За България съм сравнително спокоен, няма да се стигне до наказание, но за някои от страните-членки има такава вероятност да се стигне до наказание, коментира Уручев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4261