EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Управленска програма + стенограма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Управленска програма + стенограма

mail12:40 | 21.01.2015прегледи 1132 коментарикоментари 0


Министрите приеха Програма на правителството за стабилно развитие на Република България (2014-2018 г.). Документът е разработен в изпълнение на Коалиционното споразумение за съставяне на проевропейско реформаторско правителство за устойчиво развитие на България, съобщи правителствената информационна служба. Той се базира на Програмната декларация, съдържаща приоритети, които ще допринесат за укрепване на държавността и ангажиране със състоятелни, ефективни и дългосрочни политики в области като съдебна реформа, здравеопазване, образование, пенсионна реформа, енергетика, изборно законодателство, демографска политика.
Визията, очертана от правителството, е България да бъде европейска държава, която спазва върховенството на закона и има институции, които работят в интерес на гражданите, гарантират ефективност и прозрачност и създават условия за достоен живот и личностно развитие.
Управленската програма е съобразена с трудната икономическа и социална ситуация в страната, състоянието в публичните финанси, банковия и енергийния сектор, като отчита необходимостта от решителни и неотложни реформи. Тя обхваща 21 области, за чието развитие кабинетът набеляза 423 конкретни цели и 1155 мерки. Областите са: външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селскостопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта. За всяка от областите в програмата са набелязани конкретни приоритети.

С приемането на документа кабинетът застава зад своите ангажименти за насърчаване на прозрачността, борбата с битовата престъпност и корупцията и използване на новите технологии за укрепване на управлението.
Програмата ще бъде представена на Народното събрание в изпълнение на Коалиционното споразумение.

На страницата на Министерски съвет е публикувана стенограмата в частта й за приетото решение.

Цитираме финалните думи на премиера:

БОЙКО БОРИСОВ: Има няколко документа, които не подлежат на редакция – това е Библията, това е Коранът… Всяка една подобна програма, както вчера Иван Кръстев каза: „Събитията водят”. И най-вече, никой не може да прогнозира какво ще стане в следващите дни, камо ли години, но това е една рамка и, според мен, е добра.
Включително вчера имаше въпроси по „Южен поток”. Ние към днешна дата нямаме никакъв документ, че той е спрян. За газови хъб това са предложения, които специалистите сега смятат, изчисляват, рисуват, чертаят – неща които изискват време.
С една дума това са теми, по които ние активно работим и не можем да го напишем с едно изречение, защото зависи от куп, включително и геостратегически, събития.
С една дума, беше важно да я има тази програма и да каже какъв е мандатът на това правителство, за да няма спекулации за една година, за две години, за планове на който и да било. Много ясно и точно, и аз неколкократно съм го заявявал и в парламента, и на вас: работим ли добре, хората доволни ли са, това е мандатът на правителството. Ние сме тук, поели сме си всички негативи и плюсове, че сме заедно заради по-голямата стабилност в държавата и за това така сме я кръстили. Оттук насетне – Божа работа, но ние искаме да изкараме мандата на това правителство и никакви – нито местни, нито президентски избори могат да му повлияят.
Даже аз вече няма и да се шегувам на тези теми. Просто ми омръзна, мина ми животът в това да ме питат кога ще ставам президент. От 15 години е този въпрос, а дето се вика не ме питат дали няма да искам да изместя Фандъкова. Какво ни пречи! Да дадем тема още три дни на социолози, политолози и т.н. да анализират този въпрос. Откъде знаят, че не искам да се разменим с Фандъкова, примерно?
С една дума, това е малка шегичка за разведряване на обстановката. Образователният министър как ме гледа – и аз като теб така да се пошегувам, та после три дни да ме анализират.
Приемаме програмата. Всеки министър, вицепремиерите по секторите, за които отговарят, като ги питат – да си я защитават.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg