EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Уорън Бъфет купи огромна железница за $26 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Уорън Бъфет купи огромна железница за $26 млрд.

mail12:50 | 04.11.2009прегледи 1001 коментарикоментари 0


Притежаваната от Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc ще плати  $26 млрд., за да придобие американската Burlington Northern Santa Fe Corp.( BNSF), залагайки на това, че най-голямата железопътна компания ще има икономически облаги от възстановяването на американската икономика, става ясно от материал на Reuters.
Сключеното във вторник споразумение по придобиването на железопътната компания BNSF от Berkshire Hathaway Inc е най- голямата подобна сделка, сключвана от милиардера. Анализатори прогнозират, че заради нея Бъфет дори ще бъде принуден да продаде някои други свои инвестиционни проекти, сред които са и такива, обвързани с брандове като Coca -Cola Co и General Electric Co, отбелязва още изданието.
Залагайки на BNSF,  Бъфет - вторият най - богат човек в света, възобнови интереса към легендарната и в същото време критикувана американска индустрия, опитала се да се възроди, разчитайки на възможността да работи евтино и ефективно със стоки.
„Тази сделка е в основата на бъдещето на САЩ”, коментира в изявление Бъфет, който в продължение на години изгражда своите железопътни холдинги. „Обичам тези сделки”, добавя още той.
Бъфет ще плати с 31.5 % над цената, която акциите на BNSF достигнаха в понеделник (2 ноември 2009 ), като по този начин финансовата оценка на компанията ще достигне $34 млрд. или 18 пъти повече от очакваните приходи за 2010 г. Бъфет ще плати по $100 за акция за 77.4 % от активите на BNSF.
Новият собственик ще наследи и дълг в размер на $10 млрд. След разпространението на новината за сделката акциите на BNSF скочиха с 27.51 процента. Това се случи и с акциите на още няколко американски и канадски железопътни компании. Анализаторите очакват след придобиването на BNSF в доскоро пренебрегвания от Wall Street железопътен сектор да се влеят свежи капитали. Специалистите обаче не очакват вълна от сделки в сферата като причина за това са съществуващите регулаторни ограничения, отбелязва Reuters.
”Бъфет винаги е заявявал, че харесва дългосрочния потенциал и живот на железниците, а хората реално не обръщат внимание на възможностите в този сектор”, коментира анализаторът Лий Класкоу от компанията Longbow Research. „Това е златна област”, добавя още експертът.
Бъфет, 79, е един от най- уважаваните инвеститори в света. Той е известен с предпочитанията си да сключва сделки, които имат дългосрочен потенциал.
През октомври 2008 г. след финансовия срив на Lehman Brothers, стимулирал масови продажби на компании в световен мащаб, Бъфет отбеляза пред The New York Times, че „страховете за дългосрочния просперитет на националните компании в повечето случаи ще се окажат неоснователни. Бизнесът действително ще претърпи спадове по отношение на приходите, както се е случвало и преди. Но повечето от големите компании ще отбележат нови печалби след 5, 10 или 20 години”.
Очаква се сделката по придобиването на BNSF да бъде приключена през първото тримесечие на 2010 г., когато се предполага, че и американската икономика ще започне стабилно да се възстановява след най- тежкия икономически спад от Втората световна война насам.
BNSF е първата по приходи железопътна компания в САЩ и функционира в Централна и Западна Америка.
Американските железници влагат сериозни инвестиции в технологии и повишаване на ефективността на дейността си заради съществуващият дебат, че този транспорт е по- евтин и екологично съобразен от транспортирането на стоки с камиони, отблеязва Reuters.
Сключената сделка по придобиването ще се отрази благотворно и на дейността, свързана с добиването и пласирането на въглища в страната, отбелязва Джак Аблин, главен инвестиционен мениджър в Harris Private Bank в Чикаго.
„Бъфет се опитва да влезе в бизнеса с въглища, използвайки един по- евтин начин”, коментира още Аблин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg