EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Университетската ботаническа градина – Балчик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Университетската ботаническа градина – Балчик

mail18:15 | 22.03.2021прегледи 1196 коментарикоментари 0


Университетската ботаническа градина – Балчик е създадена през 1955 г. от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” за периода 1956-1962 г. Днес градината се простира на площ от 194 дка, и разполага с растителни колекции с над 4 600 вида, които се увеличават непрекъснато. Наложила се е като важен туристически обект. Наред с това градината е паметник на културата и градинското и парково изкуство, защитена местност по Закона за защитените територии и Спасителен център  по Вашингтонската конвенция CITES.

Ботаническата градина се гордее с най-голямата колекция от кактуси и сукуленти на Балканския полуостров и в Източна Европа. Представителите на тези семейства наброяват над 3 500 вида и впечатляват любителите на бодливите екзоти с разнообразие на форми и размери целогодишно в експозиционната оранжерия. Голяма част от тях са с различен консервационен статус, а 400 от тях са включени под закрилата на CITES. Разположени са на географски принцип и демонстрират световното растително богатство.

Университетската ботаническа градина – Балчик е член на Световния съвет на Ботаническите градини (BGCI), Консорциума на Европейските Ботаническите градини (EBGC), Образователната мрежа за екологично образование в Ботаническите градини (EBGEN) и участва със своите колекции в обмена на семена Index Seminum с ботанически градини от цял свят.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg