EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Украинската гривня също под натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Украинската гривня също под натиск

mail10:35 | 15.08.2018прегледи 805 коментарикоментари 0


Националната банка на Украйна (НБУ) предложи на търг 100 милиона долара, за да възпрепятства рязък спад на украинската гривня, предаде ТАСС.

Общото количество на удовлетворените заявки от 22 пазарни субекта е 66,6 милиона долара, се казва в съобщение на сайта на регулатора. Валутната интервенция има за цел да не се допусне рязък спад на курса на гривнята, която в последно време всекидневно губи по над 10 копейки спрямо долара. В момента курсът е 27,34 гривни за един долар.

Според Ерик Найман, партньор на инвестиционната компания Кепитъл таймс (Capital Times), курсът на гривнята може да спадне до 30-32 гривни за долар, а основната лихва на НБУ може рязко да скочи от 17,5 до 22 процента. А при такива условия Украйна ще започне есента, когато трябва да купува газ, отбелязва Найман, цитиран от украинското издание "Кореспондент". По думите му заради кризисната ситуация златно-валутните резерви на Украйна могат да намалеят с над 1 милиард долара.

В края на юни НБУ съобщи, че причини за спада на курса на гривнята са изтеглянето от украинските компании на средства в чужбина за изплащане на дивиденти, спадът на интереса на чужденците към държавни облигации и необходимостта от възстановяване на ДДС. Друг фактор за поевтиняването на гривнята е увеличеното търсене на налична валута от страна на сенчестия аграрен сектор във връзка с началото на сезона. По-рано регулаторът изтъкна значението на възстановяването на програмата за сътрудничество с Международния валутен фонд (МВФ) за стабилизиране ситуацията на пазара. Тази година Киев очаква да получи от МВФ около 1,9 милиарда долара.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg