EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция:Все по-малко жени работят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция:Все по-малко жени работят

mail11:15 | 11.03.2013прегледи 462 коментарикоментари 0


Все по-малко жени в Турция работят, заяви представител на Фонда на ООН за населението за Турция, съобщи турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз", цитирано от БТА. Представителят на ООН Захидул Хук заяви в интервю за изданието, че макар да са направени редица стъпки по отношение на равенството на половете в Турция броят на жените, които имат работа, е намалял с над десет на сто.

През 2000 година 40 на сто от жените в Турция са имали работно място, докато през 2012 г. едва 27 на сто от туркините са ходили на работа.
Хук посочи, че липсата на институции за гледане на малки деца, както и традиционното консервативно отношение на мъжете в турските семейства са сред причините за ниската заетост на жените.
Представителят на ООН се спря и върху слабото представяне на туркините в парламента (14,1 на сто от депутатите са жени) и в местната власт, където жените са едва два процента.
Същевременно над половината от безработните жени в Турция (близо 60 на сто) твърдят, че домакинската работа представлява бариера, за да си търсят работа, информира Анадолската агенция, като се позовава на информация на представителството на Международната организация на труда (МОТ) в Турция. Директорката на представителството на МОТ за Турция Юмит Ефендиоглу посочи, че бизнесът в Турция не е "предразположен" към жените, а липсата на програми, насърчаващи заетостта на жените, са други пречки за търсенето на работа от представителките на нежния пол.
Тя посочи, че 38 на сто от работещите жени са заети в сектора на земеделието, а 47 на сто в сферата на услугите. 90 на сто от жените, които работят в селскостопанския сектор нямат никакви социални осигуровки, тъй като в повечето случаи работят за семейството си. Ефендиоглу посочи още, че ниската заетост на туркините се дължи и на ниското ниво на образование.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159