EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция търси петрол в Северен Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция търси петрол в Северен Кипър

mail11:00 | 27.04.2012прегледи 530 коментарикоментари 0


Турската държавна петролна компания ТПАО започна сондажи за петрол и газ в Северен Кипър след откриването на огромни залежи на газ от кипърските гърци южно от острова, предаде АФП. Турският министър на енергетиката и природните ресурси  Танер Йълдъз и президентът на Севернокипърската турска република /СКТР, призната само от Анкара - бел.ред./ Дервиш Ероглу откриха днес сондажния кладенец Тюркюрду-1 близо до град Искеле, където ТПАО ще прави сондажи на дълбочина от 3000 метра в продължение на четири месеца. Ние придаваме голямо значение на тази дейност. Не само защото става дума за добиване на петрол и газ, но и защото тя има стратегическа важност, заяви Йълдъз, цитиран от Анадолската агенция. Той подчерта, че шансовете да се попадне на залежи още при първите сондажи са малки.
Ние нямаме амбиции по отношение на територията, страната, свободата или суверенитета на който и да било, но няма да позволим на никого да атакува нашите права и да ни лишава от тях, заяви от своя страна Ероглу. Решението за предприемане на сондажите бе взето, след като американската компания Нобъл, натоварена от кипърското правителство, откри през 2011 г. находище край бреговете на острова, което може да крие до 224 милиарда кубически метра природен газ.
Сондажите, предприети от Република Кипър, предизвикаха гнева на Анкара, която ги определи като незаконни и в отговор на тях веднага изпрати кораб за проучвания в района, след като подписа споразумение по въпроса със СКТР. ТПАО от своя страна подписа споразумение с англо-холандския петролен гигант Шел за офшорни сондажи в Средиземно море и в Югоизточна Турция. Същевременно говорителят на кипърското правителство Стефанос Стефану нарече днес предприетите от ТПАО сондажи в Северен Кипър незаконни и заяви, че правителството ще подаде официален протест, предаде Асошиейтед прес. Действия като тези сондажи, предприети от Турция и кипърските турци, показват липса на воля от тяхна страна за постигане на решение на кипърския въпрос, което би било справедливо, жизнеспособно и функционално, посочи Стефану.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164