EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция спира петролни проекти със Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция спира петролни проекти със Сирия

mail10:20 | 16.11.2011прегледи 660 коментарикоментари 0


Турция реши да спре проучванията за петрол, осъществявани съвместно със Сирия, където турски дипломатически мисии бяха нападнати в събота вечерта от привърженици на режима на Башар Асад, предаде АФП, като се позовава на турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. Министърът уточни, че решението се отнася до шест петролни кладенци в Сирия, където турската петролна компания ТПАО и сирийската национална петролна компания са осъществявали съвместни проучвания. Турция може да преразгледа доставките си на електричество за Сирия, ако се запази досегашният климат, заяви още министър Йълдъз.
"В момента доставяме електричество за Сирия. Ако този курс продължи, може да се наложи да преразгледаме тези решения", заяви Йълъдъз пред журналисти. Турция изнася електричество за Сирия в съответствие със споразумение, сключено през 2006 г. Турция дълго време поддържаше топли отношения с режима на сирийския президент Башар Асад, но загуби търпение, след като съседката й не успя да сложи край на осеммесечните кръвопролития и да приложи демократични реформи.
Турция вече няма доверие на сирийския режим, заяви днес турският премиер Реджеп Тайп Ердоган, като предупреди сирийския президент, че бруталните мерки, които прилага срещу опонентите си, заплашват да го поставят в списъка на лидерите, които "се хранят с кръв", предаде Асошийетед прес. Ердоган призова Асад да накаже виновните за нападенията срещу турските дипломатически мисии в Сирия. Привърженици на режима на Асад нападнаха в събота вечерта турското посолство в Дамаск, турското консулство в Алепо и протестираха пред почетното консулството на Турция в Латакия, няколко часа след като Арабската лига обяви, че замразява членството на Сирия, докато управляващите в Дамаск не спрат кръвопролитията. Турция приветства решението на Арабската лига.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg