EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Турция разполага с 1500 тона злато

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция разполага с 1500 тона злато

mail17:40 | 27.08.2020прегледи 1129 коментарикоментари 0


Турция е готова да произведе рекордно количество злато през тази година и Централната банка вероятно ще изкупи всичко това - на цени, близки до рекордно високи.
Очаква се производството  да нарасне с  16% до 44 тона през тази година, заяви в интервю Хасан Юсел, ръководител на турската Асоциация на производителите на злато, пише Bloomberg.

Законодателството, въведено през 2017 г., дава на централната банка правото на първи отказ за закупуване на злато, добивано в страната, при преобладаващи пазарни цени. Стойността на златните й резерви скочи до най-високото ниво през седмицата до 7 август, като само след седмица спадна с 5%, най-големият спад за пет месеца. Това ефективно отразява хода на пазарните цени за същия период.

„Централната банка винаги е била единственият ни купувач, тъй като законодателството беше променено“, каза Юсел, прогнозирайки, че тенденцията едва ли ще се промени тази година.
Стойността на запасите на централната банка се повиши, дори когато тя намали валутните резерви до почти 15-годишен минимум, за да подкрепи отслабващата турска лира.

Турците са големи потребители на злато, което се използва като традиционен подарък за събития, вариращи от сватби до церемонии по обрязване. Обикновено се използва и от търговците на Капалъ Черши в Истанбул, един от най-старите пазарни пазари в света, за да плащат наем.

Това е помогнало за поддържането на местното търсене на около 160 тона годишно за последните 25 години, а потребителите се очаква да купят поне 150 тона, каза Юсел. Страната внесе през 2019 година злато на стойност от  7,2 млрд. долара и получи  160 тона, съобщи асоциацията. Вносът за 2020 г. възлиза на 137 тона през първите седем месеца на годината.
Централната банка със седалище в Анкара разполага с 583 тона златни резерви в края на юни, спрямо 413 тона в края на 2019 г., според Световния съвет за злато. Въпреки че все още е далеч зад топ държави като САЩ или Германия, турският регулатор е най-големият купувач на кюлчета през  тази година, добавяйки около 170 тона в запасите си. По отношение на потребителското търсене Турция е петата по големина.
Говорител на централната банка отказа да коментира стратегията за покупки.

Скокът на цените на златото засили апетита сред местните инвеститори да произвеждат метала, въпреки че местното търсене се охлажда, каза Юсел, който е и главният изпълнителен директор на златодобивния отдел на Nurol Holding AS.
Възстановените в Турция златни запаси от 1500 тона са по-голям ресурс за страната от откриването на природен газ в Черно море, обявено от президента Реджеп Тайип Ердоган в петък, каза той.

„Добавената стойност, която страната ще има от златото, е много по-голяма от находката на природен газ, което прави ясна необходимостта от повече държавна подкрепа в производството на злато“, казва Юсел.
През последните три десетилетия индустрията привлече 6 милиарда долара инвестиции в проучване, каза той.
Alamos Gold Inc. от Канада, Nurol, Guris Holding AS и Calik Holding AS планират да инвестират най-малко 100 милиона долара всеки в регионите Чанаккале и Баликесир в Западна Турция или в провинция Артвин в североизточния край на страната, граничеща с Грузия, заяви Юсел.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg