EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция магнит за филмовата индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция магнит за филмовата индустрия

mail10:06 | 05.09.2023прегледи 580 коментарикоментари 0


Над двеста чуждестранни продукции са били заснети в Турция през 2022 година, което е с 44 на сто повече в сравнение с предходната 2021 г., показват данни на турското Министерство на културата и туризма.

Проектът за подкрепа за чуждестранни филмови продукции, който се реализира в рамките на приетия нов Закон за киното, преференциите в промотирането на природните дадености на страната, осигурявани от министерството, и не на последно място наличието на евтина работна ръка допринесоха за превръщането на Турция в средище за чуждестранните кино и телевизионни продукции.

Турция е била домакин на общо 224 продукции, от които 17 са игрални филми, 96 са документални филми, а 21 са сериали. В страната са заснети също музикални клипове, реклами и пр..

Сред филмите, чиито снимки са правени в Турция, е и награденият с Оскар „Арго“, касовите филми „Скайфол“ (от поредицата за Джеймс Бонд), „Ангелите на Чарли“, „Ад“.

Истанбул, средиземноморският курорт Анталия, известен като Турската Ривиера, Черноморието са особено търсени дестинации от чуждестранните режисьори.

Прочутият британски режисьор Гай Ричи засне голяма част от новия си филм ”Министерство на неджентълменската война”, посветен на събития от Втората световна война, в Анталия, край градчето Демре, където се намира гробът на Свети Николай Чудотворец.

Част от снимките са били направени в Ботаническия парк на Анталия, който бе домакин на изложението Ботаник Експо през 2016 г. За филма в Турция са били похарчени около 15 млн. долара.

Това е вторият филм на британския режисьор, който той заснема в Анталия. Преди това на Турската Ривиера бе заснета голяма част от филма “Операция Форчън” с участието на Джейсън Стейтъм, Хю Грант и др.

Боливудският филм „Тигър 3” с участието на Салман Хан и Катрина Каиф също е сред лентите, снимани в Турция./БТА


Тагове: Турция, филми
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg