EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Турция: $700 млн. ранни тех инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Турция: $700 млн. ранни тех инвестиции

mail12:07 | 01.03.2024прегледи 1653 коментарикоментари 0


Турция привлече над 700 милиона долара в ранни технологични инвестиции през 2023 г., което е сигнал за нарастващия интерес сред международните инвеститори към процъфтяващия технологичен сектор на страната, това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА, цитирайки Бурак Даглъоглу, ръководител на Инвестиционната служба на турското президентство.

В интервю за АА Даглъоглу каза, че се забелязва нарастващ интерес сред чуждестранните инвеститори да идентифицират обещаващи технологични начинания в Турция, които потенциално биха могли да се разширят в съседни региони.

Той също така подчерта ключовата роля на инвестициите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и европейската фирма за рисков капитал Truffle Capital в турската фирма за финансови технологии DG Pays.

„Това е много вълнуващо за нас. Truffle Capital е добре познат фонд, който инвестира във финтех в Европа. Това е първата им стъпка в Турция“, каза той.

Даглъоглу подчерта, че има нарастващо признание за силата на Турция в сферата на финансовите технологии.

„Това е една от областите, които се опитваме да популяризираме, защото Турция е много силна в тази област“, ​​каза той.

Инвеститорите се чувстват удобно да работят в тази сфера, защото имаме компетентни предприемачи, квалифицирана работна сила и установена регулаторна рамка, която позволява и подкрепя интереса им към финансовите технологии в Турция, добави той.

Приблизително 10% от всички инвестиции в технологичния сектор на Турция са насочени към финтех инициативи, според Даглиоглу.

През 2023 г. в страната бяха направени общо 325 транзакции в технологични инвестиции на ранен етап, което показва здравия интерес на инвеститорите в технологичната сфера, каза Даглъоглу.

„Грубо казано, страната привлече около 10,6 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции през 2023 г.“, каза той.
 
Целта е 1,5% от глобалните инвестиции
 
Даглиоглу изрази оптимизъм относно потенциала на Турция да привлече повече международни инвестиции, като каза, че целта е нейният дял да се увеличи от 1% на 1,5%.

Според Даглиоглу привлекателността на Турция се дължи на позицията й на регионален център за производство, научноизследователска и развойна дейност и предприемачество, водени от стратегически политики, прилагани през последните две десетилетия.

Той каза, че по отношение на инвестициите през 2023 г. се е откроила производствената индустрия.

„Това всъщност съответства на целта на Турция. Превърнахме се в регионален център за производство,

научноизследователска и развойна дейност и предприемачество с политиките, водени от президента Реджеп Тайип Ердоган през последните 20 години“, каза той.

„Турция се превърна в център за управление на международни компании в региона. 2024 г. започна добре и се надяваме инвестиционният импулс да се засилва през цялата година", добави Даглиоглу.
 
Нарастващ интерес от британския финансов сектор
 
Даглиоглу също подчерта силните икономически отношения между Турция и Великобритания, като посочи обема на инвестициите от 13 милиарда долара между двете страни и присъствието в Турция на над 3000 британски компании.

По отношение на финансовите пазари Даглиоглу каза, че има нарастващ интерес към турските държавни облигации и корпоративни дългови инструменти, особено сред инвеститорите във финансовия сектор на Обединеното кралство.
За 2024 г. Турция очаква скок в инвестициите, подкрепен от положителните икономически показатели и очакваното облекчаване на политиките на централните банки в световен мащаб през втората част на годината, повтори пред АА Даглиоглу./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg