EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ТТИП – Троянски кон на ГМО в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТТИП – Троянски кон на ГМО в Европа

mail13:00 | 02.10.2014прегледи 1129 коментарикоментари 0


Увеличават се страховете, че търговското споразумение между ЕС и САЩ, известно като ТТИП, ще доведе до допускането на храни с генетично модифицирани организми (ГМО) в Европа, въпреки публичните уверения, че стандартите за безопасност на храните ще се запазят . Това разкрива нов доклад на За Земята и Приятели на Земята Евопра.
Ако бъде договорено, ТТИП ще бъде най-голямата търговска сделка в историята, която зависи до голяма степен от намаляването на стандартите за безопасност и премахването на закони, считани за проблематични за индустрията. Българските и европейските граждани, които многократно са се противопоставяли на ГМО в храните, към момента са защитени от замърсяване с ГМО във вносните храни и земеделските семена от правилото, залегнало в законите на ЕС за т.нар. „нулев толеранс“, отбелязва докладът.
Преговарящите и индустриалните лобисти от САЩ, обаче, настояват за по-слаби правила за внос на ГМО, като изтъкват, че правилото за "нулева толерантност" е пречка за търговията и вреди на бизнеса на износителите от САЩ. Те искат ЕС да позволи вноса на храни и семена, които са замърсени с ГМО, дори и в случаите, когато то не е разрешено в ЕС. Това означава, че земеделските производители и гражданите не биха могли да знаят дали храната или семената, които купуват съдържат ГМО и че можем да ядем неразрешени генетично модифицирани съставки, които не са преминали никаква форма на проверка за безопасност.
Ивайло Попов от За Земята каза: „Срещайки силна обществена и политическа опозиция срещу ГМО, биотехнологичната индустрия използва силното си лоби в това търговско споразумение-троянски кон за отваряне на европейския пазар за храни, замърсени с ГМО. Това е финалният натиск в кампанията от страна на индустрията, за да принуди Европа да приеме ГМ храните.“
Изтекли в публичното пространство документи от наскоро завършените търговски преговори с Канада, смятани за шаблон на търговското споразумение със САЩ, показват, че ЕС се е съгласил да сътрудничи, като позволи ниски нива на замърсяване с ГМО в храните и семената. В допълнение, изтекло писмо от бившия шеф на безопасността на храните в ЕС показва готовност да се увеличи вносът на маслодайна ГМ рапица, като част от канадската търговска сделка.
За Земята твърди, че правото на ЕС за защита на околната среда и гражданите е залегнало в европейските договори и не може просто да бъде пренаписано чрез търговска сделка. От организацията предупреждават, че дори ниски нива на замърсяване с ГМО представляват заплаха за земеделските стопани и селските райони и казват, че промени в процеса на сертифициране могат да отворят портите за повишен внос на ГМО.
От организацията прозовават всички граждани, които не желаят чрез търговското споразумение на тяхната трапеза да се появи ГМО да се включат в шествие, организирано от няколко организации на 11.10.2014 в София.
 


Тагове: ТТИП, ГМО, Европа
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg