EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Тристайните апартаменти - новият хит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тристайните апартаменти - новият хит

mail06:10 | 12.02.2015прегледи 1537 коментарикоментари 0


Пазарът на жилищни имоти през изминалата 2014 година може да се характеризира с думата „рестарт”. Сегментът премина през етап на възстановяване в първата половина на периода, а второто шестмесечие донесе драстичен скок в активността – около 20% е ръстът в броя сделки на годишна база в трето и четвърто тримесечие. Това се посочва в годишния доклад на АДРЕС Недвижими имоти.

„Може да се каже, че пазарът на жилища вече премина „на втора скорост”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията. „Активността расте, цените се оттласнаха от дъното, а усещането за недостатъчна сигурност и възвръщаемост на вложенията от страна на банките направиха жилищния имот предпочитана инвестиция”, казва още Павлов.

Сред основните тенденции през 2014 г. е удвояването на дела на покупките, направени с цел инвестиция – 18% от всички при 9% в предходната 2013 година.
zoom_sss

„Действително банковата криза затвърди усещането, че имотът е най-сигурната разумната алтернатива за запазване на стойността на парите”, каза Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Много купувачи пресметнаха, че инвестиционната покупка на апартамент, освен сигурност в дългосрочен план, носи по-голяма доходност при отдаване под наем спрямо съхранението в банка, особено с оглед на ниските лихви по депозитите днес”, допълни Богданов. Той сподели, че месец преди кризата с КТБ в компанията са регистрирали ръст на покупките на скъпи имоти, което може да се обясни с изтегляне на средства от банките и инвестирането им в недвижимости.

Големият хит на пазара на имоти вече са тристайните апартаменти, все по-търсени стават и многостайните жилища, докато интересът към едностайните и двустайните спада спрямо 2013 година. От 32% на 40% е скочил делът на продадените тристайни имоти.

„Днес цените на големите по площ апартаменти са много по-достъпни. В края на 2014 година 100 кв.м са на стойността, на която можеха да се купят не повече от 65 кв.м в сходен район през 2008 година, например”, обясни Калоян Богданов. „Стремежът на голяма част от домакинствата да се сдобият с по-голямо и по-качествено жилище успя да се осъществи през 2014. Това е причината за 10% ръст на двойните сделки спрямо предходната 2013”, каза още Богданов.

Други фактори за това са растящата финансова стабилност на домакинствата в годините след кризата и убеждението на част от българите, че скоро цените няма да бъдат така ниски.

„Купувачите, които бързат, имат своите основания. Продавачите днес се чувстват по-силната страна, особено онези, които предлагат качествени имоти. Те не виждат причина да правят отстъпки и не са склонни на преговори. Напротив, липсата на достатъчен брой качествени апартаменти често кара няколко купувача „да се надпреварват” за един. Резултатът – редица сделки на надпазарни цени. Ако техният дял е бил 3% през 2013 г., то през 2014 г. той скача на 10%”, разказва Калоян Богданов. Качествените имоти с отлична локация се продават между един ден и една седмица.

Отчетливата активност на жилищния пазар прозира и в ръста на броя сделки на по-високи нива. Интересът към имотите до 50 000 евро спада спрямо 2013 година. В същото време броят покупки на цени между 50 000 и 100 000 евро расте с около 4%, а сделките за над 100 000 евро заемат с 5% по-голям дял спрямо 2013 година.
zoom_sss
Сделките се катализираха, освен от усещането за несигурност в банковата система, и от улесненото кредитиране. Намалява процентът на покупките със собствени средства на 53% спрямо 60% през 2013 година. Най-популярен е ипотечният кредит, покриващ между 51% и 80% от стойността на сделката – от такъв заем се възползват 23% от купувачите при 15% година по-рано. Макар и плахо, нараства и делът на покупките, финансирани с кредит, който покрива между 81% и 100% от стойността им.
Цените се движат основно в две направления в зависимост от населеното място. В големите градове вече се вижда отчетлив ръст на годишна база в рамките на около 5%, като най-осезаем е скокът на нивата в София. По отношение на малките градове – спадът на нивата там продължава, макар да е символичен спрямо 2013 година. Според АДРЕС цените в малките населени места едва днес намират равновесната си точка. zoom_sss
Изток, Гео Милев, Иван Вазов, Лозенец са сред най-предпочитаните квартали в столицата през 2014 година. Цените на отделни имоти в тези райони изпревариха центъра на столицата, който загуби част от популярността си с увеличаването на трафика и нарастващата липса на нови проекти. Квартали като Младост и Лозенец продължиха да привличат вниманието на клиентите поради по-високата си комуникативност, а южните райони традиционно останаха във фокуса на купувачите.zoom_sss
Изключително силен е стартът на 2015 г. Сравнение между най-динамичния месец на 2014 г. – юли, и първия месец на настоящата година, показва 32% ръст на регистрираните нови купувачи, които за първи път предприемат стъпки по търсене на недвижим имот. В същото време, през януари са сключени с ¼ повече сделки спрямо юли, макар, поради сезонността на този пазар, първият месец на годината традиционно да не е активен.

„Пазарът днес притежава потенциал, част от който вече се разкри във втората половина на 2014 година. Склонен съм да смятам, че ни предстоят много по-активни месеци и силен скок в броя на сделките. Все пак всичко зависи от участниците на пазара и това как те възприемат икономическата ситуация”, каза Георги Павлов.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg