EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Три споразумения с Иран + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Три споразумения с Иран + видео

mail13:13 | 11.07.2016прегледи 2788 коментарикоментари 0


Три двустранни документа за сътрудничество бяха подписани в първия ден от официалното посещение на министър-председателя в Техеран, съобщи правителствената пресслужба .

Има политическа воля между Иран и България да задълбочат взаимоотношенията си. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи разговорите си с първия вицепрезидент на Иран д-р Есхаг Джахангири. Със срещата между двамата правителствени ръководители започна официалното посещение в Техеран на българския премиер.

Обсъдените теми от взаимен интерес са свързани с изграждането на транспортна инфраструктура, развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката и селското стопанство. Подписани бяха и три двустранни документа, чиято цел е да се поставят на нова основа отношенията в областта на взаимните инвестиции, транспорта и съобщенията и сътрудничеството между малките и средни предприятия от двете страни.

България отдава голямо значение на развитието на връзките си с Иран, посочи премиерът Борисов и открои търговията, енергетиката и туризма като перспективни области на сътрудничество. Той отбеляза обсъденото предложение за нов транспортен коридор между Персийския залив и Черно море, който да свързва Иран, Армения, Грузия и България.

Борисов допълни, че предстои експертна среща в София между представители на четирите страни, на която ще бъде обсъдена реализацията на проекта. „Изградихме магистралите „Тракия” и „Марица”, скоростни железопътни линии… Заявих, че и днес можем да приемем чрез нашите пристанища до цяла Европа такъв транспортен коридор, като го разглеждаме не само за превоз на товари, но за пренос на газ”, посочи българският министър-председател.

Той допълни, че на иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на българска територия като европейски проект на газоразпределителен център. Борисов отбеляза и проведените разговори за ядрената енергетика – за „възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор”. Премиерът посочи, че тези разговори ще продължат още днес на ниво министри.

Д-р Джахангири отбеляза отличните отношения между България и Иран в миналото и изрази надежда те да бъдат доразвити. „Вярвам, че подписаните документи за двустранно сътрудничество ще бъдат много полезни за двете страни, а присъствието на премиера Борисов и водената от него делегация са доказателство, че тази сериозна политическа воля ще продължи”, посочи първият вицепрезидент на Иран. Той определи водените разговори за сътрудничество относно енергийните източници, нефтопреработването и земеделието като много важни.

На срещата е обсъдена и възможността за оказване на съдействие Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Поех ангажимент да поставим въпроса на различни нива, включително на Европейски съвет, добави премиерът.

Сред темите на разговор е била и борбата за тероризма и екстремизма. „Надявам се с обща световна воля тези терористични групи да бъдат сломени“, подчерта д-р Джахангири.

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Иран начело на делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Десислава Танева и заместник-министърът на икономиката Любен Петров. В рамките на визитата членовете на правителството ще проведат срещи със своите ирански колеги.

Министър Ивайло Московски и иранският му колега Махмуд Ваези подписаха меморандум за сътрудничество в съобщенията и ИТ

България и Иран ще си сътрудничат в разработването на политики за бърз интернет, управлението на Интернет ресурсите и пощенските услуги. Това предвижда Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на съобщенията и информационните технологии. Документът бе подписан днес от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и иранския му колега Махмуд Ваези в рамките на посещение на българска делегация, ръководена от министър-председателя Бойко Борисов в Техеран.

В меморандума са отразени приоритетните области, които ще бъдат предмет на сътрудничество в информационните технологии и съобщенията. Сред основните цели на двустранното сътрудничество между Република България и Ислямска република Иран, които ще бъдат постигнати с подписването на документа са, развитие на платформи за стандартизация в сектора и сътрудничество в областта на услугите на информационното общество като електронна търговия.

Икономическите отношения

България и Ислямска република Иран ще работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами. За това се разбраха българският министър на финансите Владислав Горанов и иранският министър на икономическите въпроси и финансите Али Тайебния на среща в културно-историческия комплекс "Саадабад" в Техеран, съобщи пресцентърът на министерството.
Иранският икономически и финансов министър Али Тайебния е поставил въпроса за засилване на сътрудничеството между България и Иран в областта на финансите и банковото дело с акцент върху активизиране на междубанковите контакти. По думите на Тайебния това ще улесни търговските взаимоотношения между двете държави и ще даде импулс за цялостно развитие на икономическите им връзки. Българският финансов министър е посочил, че отношенията между търговските банки не са обект на пряка държавна намеса, но правителството на Бойко Борисов е готово да сътрудничи с всички легални средства за развитието на контактите между икономическите субекти от българска и иранска страна. "България е заинтересована да развиваме с бързи темпове търговските и финансовите си отношения с Иран, защото след отпадането на икономическите санкции пред нас се открива възможността да намерим нови пазари за българския бизнес. Паралелно с това можем да предложим добри условия за ирански инвестиции на територията на Европейския съюз", е заявил българският финансов министър.
Той е изразил задоволството си от доброто ниво на българо-иранските отношения в областта на митническото сътрудничество и борбата с митническите и данъчните престъпления. Двамата са се обединили около добрия ефект, който би имало подписването на междуправителствена спогодба за взаимна административна помощ за правилно прилагане на митническото законодателство и за предотвратяване, разследване и борба с митническите нарушения. Горанов и Тайебния са изразили увереност, че това ще бъде направено в близките месеци и ще подпомогне усилията на двете правителства за подобряване на събираемостта на бюджетните приходи.
В отговор на въпрос на журналисти министър Горанов каза, че през тази седмица ще бъдат приети правилата за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор. До края на юли ще бъде избран председател, увери министърът. Дали ще бъде Стоян Мавродиев или не зависи от политическите консултации, като има гласове за различна от тази кандидатура, отбеляза министърът.

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран

България стартира процедура за износ на български пчелен мед за Иран, съобщиха от правителствената информационна служба. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева връчи писмо за стартирането й на своя колега Махмуд Ходжати, министър на земеделието за Ислямска Република Иран. Срещата между двамата министри се проведе в рамките на официалната правителствена делегация водена от министър-председателя Бойко Борисов в гр. Техеран, Иран. По време на разговора Десислава Танева посочи, че производството на мед и пчелни продукти са с най-висок относителен дял на биопризводство - 20 % у нас. Тя се обърна към своя колега за съдействие за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечни продукти за тяхната страна. „ Именно от тази възможност ще се възползват бизнес оператори и от двете страни”, каза още министър Танева. Тютюнът и тютюневите изделия сред продуктите, които са добре познати и са с най-голям дял в търговските отношения между двете страни. „Ние искаме доброто сътрудничество, което имаме да се задълбочи и да се разшири в областта на земеделието“, каза министър Танева. „Това би довело до увеличаване на търговският стокообмен в аграрния сектор, които за последните три години бележи постоянен ръст“, заяви българският министър. През 2013 година той е бил в размер на 3.139 млн. щатски долара, а през 2015 година общата му стойност е повече от 52 млн. щатски долара. От своя страна Махмуд Ходжати отбеляза, че именно сега е моментът двете страни да постигнат по-задълбочени и конкретни сътрудничества в сектор „Земеделие”. „За нас е важно да задълбочим сътрудничеството в областта на търговията, ветеринарните въпроси, растителната защита, сортоподдържането и семепроизводството. „В тази връзка много важно за нас е първо да подготвим необходимата база и да подпишем меморандум за сътрудничество“ каза още той. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за обмена на научен опит и изследванията. Министър Танева отправи покана към иранския си колега да посети България.

 

Снимка: Фейсбук


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg