EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Трети успешен тест, свързан с "Турски поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трети успешен тест, свързан с "Турски поток"

mail20:05 | 02.02.2019прегледи 973 коментарикоментари 0


Третата фаза на пазарния тест за резервиране на капацитета по „Турски поток“ приключи успешно. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. За да се счита за успешен тестът на турско-българската и сръбско-българската граница капацитетът трябва да е резервиран на 100%. 3 компании са дали окончателни оферти - това са “Газпром”, “Булгаргаз” и швейцарската “Мет”, съобщи изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Целият капацитет на входа от Турция е 18 млрд. куб. м газ на година, резервирани са 90% от него, 10%, според правилата на ЕС остават за свободния пазар. На изхода при Зайчар в Сърбия капацитетът е 13 млрд. куб. м на година, резервирани са 79% от него, 21% са оставени свободни.

Предстои с тях да бъдат сключени обвързващи оферти. Енергийният министър съобщи, че след пускането на тръбата ще могат и други кандидати да резервират тръбата. По този начин изпълняваме изискването на ЕК за свободен достъп и конкуренция. Очаква се годишно „Булгартрансгаз“ да печели от втората тръба на „Турски поток“ над 360 млн. лева.

Новите газопроводи, които са за над 2.2 млрд. лева и по които ще се транспортира газът по "Турски поток", ще се строят. Това съобщи още министър Петкова. Предстои подписване на договори с трите компании, които са резервирали капацитета за 20 години.

 


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg