EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков:”Лукойл” и „Росатом” си позволят безпрецедентен тон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков:”Лукойл” и „Росатом” си позволят безпрецедентен тон

mail14:20 | 23.03.2011прегледи 792 коментарикоментари 0


Двама водещи министри в кабинета няма да участват в срещата за цените на горивата днес – икономическият министър Трайчо Трайков и транспортният Александър Цветков. Кабинетът ще бъде представен от премиера Борисов и финансовия министър Дянков.
Както е известно пред последната седмица между Трайков и шефът на Лукойл България Валентин Златев се разрази задочен спор за цената на горивата. Тогава Трайков каза: „Не е мой проблем, че производствените разходи на ”Лукойл” са високи. На цената, на която рафинерията е продадена, с удоволствие държавата би си я купила обратно, ако чак толкова не се печели от този бизнес.”  Думите му бяха предизвикани от коментар на Златев, че разходите за производството на горива в бургаската рафинерия "Нефтохим" са еднакво високи и за обичайното, и за свитото потребление, и че заради високи изисквания по евростандартите за качеството на горивата са необходими големи инвестиции в мощностите и съответно по-високи крайни цени.

„Моите въпроси продължават да стоят. Аз получих онзи ден вечерта факс от „Лукойл”, в който те формално отговарят на въпросите ми, Това обаче, което виждам е, че вече в България цените са по-пазарни и това е резултат на целия този дебат и на усилията на министър-председателя, заяви министърът. Това означава, че пазарните играчи в България заемат по-отговорна позиция, отколкото досега, и позицията на правителството и на министър-председателя е свършила работа да се привлече вниманието към това как функционира пазарът и как българските  потребители могат да използват свободната конкуренция и да получават възможно най-ниските цени."
„Що се отнася до пиар публикацията на „Лукойл”, това е безпрецедентен тон от една чужда компания към българското правителство, поне от времето на това правителство. Досега само една друга компания си е позволявала подобен тон, тази компания е „Росатом”, каза Трайчо Трайков. Във визираната от Трайков публикация „Лукойл” отправя нападки към него, като внушението е, че министър Трайков не може да смята, че мечтае на национализация и т.н.
На въпрос вижда ли смисъл да остава в правителството при положение, че становището му е пренебрегвано, за сметка на шефа на „Лукойл”, той отговори:.”Очевидно моето становище има значение, щом виждаме тези резултати.”, отговори Трайков.


 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg