EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков: Не е изнасян ток на по- ниски цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков: Не е изнасян ток на по- ниски цени

mail11:15 | 14.10.2010прегледи 1005 коментарикоментари 0


Обсъжданията по газопровода "Южен поток" наистина ще бъдат по-скоро експертни и това е, защото работим по графика, набелязан в "Пътната карта" през лятото, заяви в предаването "Преди всички" на БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод предстоящото посещение у нас на Алексей Милер, изпълнителен директор на "Газпром". "Тази "Пътна карта" кулминира с приемането на резултатите от предпроектното проучване и създаването на съвместната компания, което ще доведе и до вземането на окончателното инвестиционно решение на базата на това предпроектно проучване. В момента преговорните екипи изчистват последните различия във вижданията за това какъв трябва да е обхватът на проучването", каза Трайков. Според него след предстоящата среща вече може да има общо виждане по въпроса.
Относно дългосрочните договори за природния газ министърът смята, че когато има търговски преговори, неминуемо има и различия в позициите. "Те не са, да кажем, много принципни или радикални, но става дума за условия, които в една или друга степен по-добре защитават различните интереси. Когато говорим за доставката на газ, не забравяйте, че винаги става за два времеви хоризонта: единият е за настоящите договори, другият - за бъдещите. Разбира се, ние говорим за бъдещите договори и там въпросите са много важни и са свързани със стратегическите варианти, които имаме за разнообразяване на микса на доставките, за това какви количества откъде да идват и т. н. Това е първата група въпроси, а втората е дали не можем да постигнем подобрение по сега действащите договори. Наистина те вече са към края на действието си, някои изтичат, други имат още една-две години действие, но както през лятото постигнахме намаление по сега действащите договори, така не е затваряна вратата евентуално още да се подобрят тези условия", обясни той. Според него "Газпром" не са длъжни да направят никакви отстъпки в цените. "Така беше и лятото, но все пак виждате, че се стигна до положителен резултат, който заедно с включването на местния добив в газовия микс позволи цените, вместо да поскъпнат 12%, както щеше да е иначе, да бъдат намалени с 1%, т. е. ефектът от тези разговори и от включването на местния добив - концесиите, за които Министерският съвет разреши миналите 2 седмици - е около 12-13% от цената на газа", посочи той.
Естествено, че ефектът от летните преговори е еднократен и няма как всеки ден да намалява, смята Трайков. "И еднократен да е, стига да е добър, ние сме доволни ... Нашето задължение като политици и хора, отговарящи за тази сфера, е да не неглижираме нито една възможност условията да бъдат подобрени", твърди той.
Министърът потвърди, че природният газ, добит в България, е с около 30% по-евтин от руския и че няма да поскъпва от 1 януари. "Що се отнася до руския, там има ценообразуващи фактори, които винаги се вземат предвид", припомни той. Трайков посочи, че целта е цената на природния газ от Нова година да остане същата и това е доста вероятно.
Междусистемните връзки за нас са стратегическа цел и определен приоритет, каза още той. "Затова съм доволен, че ние имаме съществен напредък по всички тях ... Тези дни сърбите потвърдиха, че те са осигурили финансирането за своята част от междусистемната връзка между българската и сръбската системи, което досега беше проблем. Дори когато сръбският президент Тадич беше през лятото в България, той помоли за помощ от наша страна за осигуряването на тези средства, което ние направихме с разбиране, че това отговаря и на нашите интереси. Така че в скоро време се надявам и там да имаме чувствителен напредък ... По отношение на гръцката, ... която е най-напреднала, известно време ... там стагнираше процесът поради много сериозни различия във виждането по търговските въпроси на споразумението, но това беше изчистено преди 2 седмици, така че там вървим към много бързо осъщиствяване на проекта. А с Турция имаме абсолютен ангажимент и от двете страни скоро да започнем и там", съобщи министърът.
Никога не е била изнасяна електроенергия на по-ниски цени, отколкото се продава в България, категоричен бе той. "На търговете в България цените за износ, които са били постигани, обикновено са по-ниски, но това е така, защото след това трябва да се плати и таксата за пренос, и таксата за трансграничния капацитет. И като се прибавят тези компоненти, цената за износ винаги - повтарям, винаги - е по-висока от тази, която купуват българските потребители", обоснова се Трайков.
Вече се говори много за социалната отговорност на компаниите, но в случая с "Брикел" виждаме нулева социална отговорност, убеден е той. "Да си знаел какво трябва да се направи, да си знаел, че този срок наближава, да си пускал димки във въздуха, че възнамеряваш да направиш едно или други нещо и после да вдигнеш ръце - това е еманация на безотговорността, която може да има един собственик. Държавата например, ... която толкова много обвиняваме - включително и аз не смятам, че държавата е най-добрият собственик - но държавата не би си позволила такова нещо, каквото си позволи г-н Ковачки", посочи той, имайки предвид собственика на "Брикел" Христо Ковачки. На забележката, че държавата все пак е застанала зад няколко ТЕЦ-а и "Брикел" и е отправила писмо до Европейската комисия министърът уточни, че това, което политиците могат да направят, е да не позволят нито една възможност да остане неизползвана, но при спазването на закона. "Затова и аз предложих на г-н Ковачки при съответните сериозни финансови ангажименти за осъществяване на инвестициите в "Брикел" ние заедно да мислим как в преходния период , в който "Брикел" няма да работи, работещите в него да получават някакви заплати. Засега не срещаме особено голяма отзивчивост на г-н Ковачки също да поеме своята част от отговорността", изтъкна той.

Снимка: БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg