EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трайков брани българските интереси в „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трайков брани българските интереси в „Белене”

mail13:00 | 09.02.2011прегледи 576 коментарикоментари 0


Неизгодна за България сделка през мен няма да мине, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти, в отговор на въпрос за проекта "Белене".
По думите на министъра предишните управляващи не са договорили инфлационния индекс. Това е оставено на нас и ние преговаряме, но искам да ви уверя, че имам 15 години опит в големи сделки, за разлика от така наречените професионални политици, които ми дават съвети, така че ви уверявам, че сделка,неизгодна за България, през мен няма да мине, коментира министърът.
Според министър Трайков намеците на "Росатом", че ще се оттеглят от проекта е очевиден опит за натиск. "Виждате, играта загрубява, така че очаквайте още партенки", заяви министърът. По думите му АРЕВА има участие в този проект, заедно с "Росатом" и за тази част, която те ще изпълнят, могат да намерят европейско финансиране.
По повод на продажбата на "Булгартабак" министърът заяви, че е имало среща с консултантите, като те са предложили приватизационен метод, който предстои в следващите дни да бъде одобрен и графикът за продажба до средата на годината да бъде спазен. Проявен е предварителен "добър интерес" от компании - стратегически и финансови инвеститори, отбеляза още Трайков.
На въпрос за установеното картелно споразумение между големи търговски вериги, министърът коментира, че би могло да се помисли за промени в законодателството, които да обезкуражават превантивно такива намерения.
Трайчо Трайков коментира и въпросът с биомасата, като отбеляза, че това е част от потенциала на България за възобновяеми енергоизточници /ВЕИ/. По общи преценки потенциалът само на отпадната дървесна маса е около 800 мегавата годишно и това е ресурс, който постоянно се подновява, коментира министърът. За тази цел в проекта на закон за възобновяемите енергоизточници ясно се казва, че няма разлика между биомасата и останалите източници на ВЕИ. Това, което трябва да се изясни, е
структурата на ценообразуването на суровината, добави Трайков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg