EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тотално наблюдение на площадки за черни и цветни метали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тотално наблюдение на площадки за черни и цветни метали

mail11:10 | 10.02.2011прегледи 3909 коментарикоментари 0


Разрешените площадки за черни и цветни метали в страната към момента са около 2 400, очаква се след приемането на промените в Закона за управление на отпадъците (ЗУО) броят им да намалее до 400. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.
Промените в ЗУО, които засягат площадките за черни и цветни метали и техните оператори минаха на първо четене в парламентарните комисии предстои да влязат и в пленарна зала. Основни причини за предприемането на спешните промени са големия брой кражби на електропроводници, части от железопътната и пътна инфраструктура, паметници на културата с метални елементи, и негативните последици, които те носят за обществото и фирмите. Измененията в ЗУО са в три групи. Първата касае площадките - въвежда се изискването те да са разположени извън населените места, на терени, отредени от устройствените планове за производствени и складови дейности. На площадките ще трябва да бъде осигурено и 24-часово видеонаблюдение, записите, от което трябва да се съхраняват една година. За изпълнение на новите изисквания се предвижда шестмесечен срок, след влизането в сила на законовите изменения.
Втората група промени засягат търговията с черни и цветни метали. С предвижданите изменения отпадъци от черни и цветни метали могат да продават само фирми, за които те се явяват технологичен отпадък от собствено производство. За продажбата им те ще трябва да разполагат с писмен договор с търговеца, към който да се приложи и сертификат за произход.  Въвежда се забрана физическите лица да продават, а търговците да изкупуват кабели, електропроводи, части от подвижния железопътен състав и железния път, елементи от пътната инфраструктура като пътни знаци, мантинели и метални капаци, както и металосъдържащи паметници на културата.
Третата група промени са свързани със значително увеличаване на предвидените санкции за нарушения на законовите разпоредби. Според Евдокия Манева това би трябвало да респектира хората, които възнамеряват да нарушават закона.
"Никой не може да каже с точност колко са незаконните площадки за черни и цветни метали. Много от пунктовете за метали са разположени в жилищни райони, което е недопустимо, тъй като дейността им е свързана с прах, замърсяване и разхвърляни отпадъци", коментира заместник-министърът.
Очаквам след въвеждането на новите изисквания към площадките броят им да намалее до 400, което вече е обозримо число и тези видове дейности ще могат да се контролират по-лесно, каза тя. По думите й основна причина за значителното съкращаване на площадките ще бъде невъзможността на операторите да си намерят пространство в разрешените за тази дейност крайселищни райони.
Целта на законовите промени не е да се създадат удобства на досегашните търговци, а да се сложи ред и да се преустановят кражбите с черни и цветни метали и негативните последици, до които те водят, подчерта Евдокия Манева. Смятаме, че в кратък срок можем да променим съществуващата в момента ситуацията, добави заместник-министърът.
Заместник-министър Манева изрази надежда между първо и второ четене на законовите промени депутати да предложат и въвеждането на тотална забрана физически лица да предават срещу заплащане отпадъци от черни и цветни метали, което ще гарантира в по-голяма степен спиране на кражбите.
Със сегашните ограничителни текстове по никакъв начин не спираме битовите кражби, тъй като металът с битов произход ще може да бъде продаван на търговците с черни и цветни метали от физически лица, отбеляза заместник-министърът. По думите й има много сигнали за системни обири във вили и къщи, откъдето се крадат метални предмети и се продават. Това също трябва да бъде забранено и предполагам, че между първо и второ четене ще има депутати, които да предложат тези текстове, каза
Манева.
Заместник-министър Манева коментира, че дори тоталната забрана за физически лица да влезе в сила, това няма да създаде проблеми на хората да се освобождават от металните отпадъци от бита. По думите й ангажимент да събират отпадъците от електрическо и електронно оборудване имат фирми със специално разрешително за тази дейност - тези, които оповестяват и организират акции за извозването на подобни отпадъци.
Според Манева отпадъци като железни кревати, варели и бойлери ще могат да се изхвърлят от домакинствата два пъти годишно в рамките на обявените от общините почиствания на териториите, които ще имат ангажимент за извозването им. Друга възможност е кметовете да определят места, на които всеки, който иска да се освободи от такъв ненужен метал, може да го остави, което обаче няма да бъде обект на търговия и бизнес, посочи тя.
Запитана какви ще са ползите от 24-часовото видеонаблюдение на площадките, Манева изрази мнение, че те са аргументи, които могат да бъдат взети предвид при разследването на престъпление. По думите й задължението за едногодишно съхранение на записите от фирмите няма да ги затрудни, тъй като съвременните методи на записване на информацията не изискват специално място за запазването й.
През последната година силно се увеличиха кражбите поради повишаването на цените на металите, така че трябваше да се действа незабавно, каза заместник-министърът в отговор на въпрос не могат ли законовите промени да изчакат генералните изменения в Закона за управление на отпадъците, които предстоят през втората половина на 2011 г.  Според Манева спешните промени в закона за консенсусни, около тях са обединени гражданите, депутатите и специалистите, които имат еднакво отношение към проблема и воля той да бъде решен. Очаква се до края на март измененията окончателно да бъдат приети от парламента.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg