EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2 млн. губи ЧЕЗ от крадците на цветни метали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2 млн. губи ЧЕЗ от крадците на цветни метали

mail12:40 | 29.11.2010прегледи 1201 коментарикоментари 0


Има взрив на престъпленията, свързани с кражби на черни и цветни метали на територията на цялата страна. Основна причина за това е повишаване на цената им на борсите, каза заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по време на дискусия в парламента, свързана с кражбите на метали, предаде агенция „Фокус”. През 2009 година в БДЖ и НКЖИ са регистрирани 145 посегателства само на вагони, превозващи скрап – деяние с изключително висока степен на опасност. 250 са тези посегателства за първите девет месеца на година.
Себестойността на откраднати съоръжения на ЧЕЗ е близо 2 млн. лева за първите девет месеца на годината.
Разкриваемостта също е по-голяма, но не решава проблема, посочи Вучков. Проблемът с кражбата на черни и цветни метали е проблем и на ЕС, а не само типичен български проблем. По-голямата част от държавите в ЕС нямат специален режим за изкупуване на метални отпадъци.
В периода 2004 -2008 тези кражби намаляват заради спад на цената на металите на международните борси.
Има латентност при тези престъпления – много често граждани не сигнализират за тях. Например масово разпространени са кражбите от гроб на покойник с цел търговия с метали, много често в близост до гробищни паркове има пунктове. Чести са и кражбите на бакърени съдове в малките населени места, на метали от паметници.
Процентът разкриваемост за периода 2004-2009 г. също спада. През 2009 г. той е бил 55%.
Сред предложенията на работната група от представители на министерства за законови промени, свързани с търговията на черни и цветни метали е да бъде наложена забрана на физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали, които нямат битов характер.
Да се разреши търговията с отпадъци от небитов характер в това число и рискова номенклатура – при наличие на сертификат за произход и наличие на писмен договор, гласи друго от предложенията. Това означава, че с тях ще могат да търгуват най-вече субекти, които генерират такъв тип отпадък.
Предлага се редуциране броя на площадките чрез изнасянето им в територии, определени с устройствени планове за производствени и складови дейности. Предлага се преходен период за това 3-6 месеца. Освен това - отделно съхраняване на площадките на отпадъци от черни и цветни метали от другите металосъдържащи отпадъци.
Предвижда се и увеличаване на размера на наказанията и глобите.
Наказателната политика за тези престъпления е почти нулева. „Не мога да приема за нормално да мине една група, да обере всички посуда на вилните зони в дадени населени места и след това те да се предават”, коментира министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
По думите му – пунктовете трябва да бъдат изведени само в индустриални зони, където да има контрол на дейността им. За първи път говорим за минимуми в наказателната политика, която трябва да има държавата, каза той.
Действащите лицензи на търговци към днешна дата са 1023, а броят на функциониращите площадки за черни и цветни метали – 2 390.
С друго предложение по проблема направи кметът Кюстендил Петър Паунов.
Всяко физическо лице да сключва писмен договор на пункта за изкупуване на метални отпадъци.
Паунов призова министърът на околната среда и водите Нона Караджова да смени 60-70 % от администрацията, която 20 години се е „наортачила с всички тези крадци”
Недопустимо беше всичко, което се случваше до момента, каза той.
Кметът каза, че ако бъде открит пункт за изкупуване на черни и цветни метали, който няма лиценз, той трябва да бъде затварян незабавно, а не както в момента – по тромави процедури.
Според него трябва да се работи лицензионният режим да бъде облекчен, но и да бъде прецизен, за да не пречи на нормалния бизнес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg