EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Тотал инвестира 250 млн. евро във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Тотал инвестира 250 млн. евро във Варна

mail07:00 | 02.12.2013прегледи 2074 коментарикоментари 0


Най-голямата френска инвестиция в България, на стойност около 250 милиона евро, ще е във Варна. Това съобщи френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан след среща с кмета на града Иван Портних. Тя е на френската компания Тотал, която заедно с австрийски и испански партньори стартира проучване за газови находища в Черно море.  Дейностите по реализирането на проучванията се очаква да започнат през януари, допълни дипломатът. 

Впрочем френският геофизичен кораб „Принцес”, който разполага с 45 души технически и научен екип, заедно с още един специално оборудван кораб, вече започнаха две много скъпи изследвания. – т. нар. дву- и три-измерни сеизмични проучвания. Те ще отговорят на въпроса дали си струва и къде да се правят дълбоководни сондажи, изследва се територия от 14 000 кв.км.
Ръководителят на проучването от страна на OMV Валтер Кози смята, че ако всичко върви по план и ако проучванията и пробите от дъното са обнадеждаващи, само след  две години, през 2015 г., ще започнат първите дълбоководни истински сондажи.

Както е известно през лятото на 2012 година компанията Тотал спечели конкурса за проучване на възможностите за добив на нефт и газ от „Блок 1-21 Хан Аспарух” в изключителната икономическа зона на България в Черно море. Още тогава тя обяви, че ще работи в съдружие с две големи европейски компании – ОМV и Rеpsol.
Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ беше взето от правителството през октомври м. г. 2011 година, а конкурсът беше обявен в „Официален вестник” на ЕС.
В румънската територия на Черно море – само на 15 км от нашата граница, са открити между 40 и 80 млрд. куб. м газ. Блокът „Хан Аспарух” е три пъти по-голям и очакванията са значителни количества. Годишната консумация на газ в България е 3 млрд. куб. м, което означава, че откритие от голям мащаб ще гарантира енергийната независимост на страната ни за близо 30-годишен период.
Направено е мащабно геоложко проучване и във въпросната зона ще има поне два кладенеца на значителна дълбочина - между 1000-2000 метра, коментират френски специалисти. Необходим е силен технически потенциал, за да се направят сондажните работи при тези дълбоки води, коментираха още те. Възможно е проучванията да продължат пет години.


Тагове: Варна, Франция
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162