EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топлофикация София очаква загуба от 18 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топлофикация София очаква загуба от 18 млн. лв.

mail10:50 | 24.02.2011прегледи 1191 коментарикоментари 0


Очакваме загубата на „Топлофикация – София” за 2010 година да е 18 млн. лв. През 2009 година загубата на дружеството е 43 млн. лв. Ако се направи сравнение, през 2008 година загубите на дружеството са 63 млн. лв. Това каза в интервю за агенция „Фокус” председателят на Постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост към Столичен общински съвет Николай Стойнев. Той посочи, че има минимизиране на загубите на дружеството. „Важно е да се посочи, че при ниските температури „Топлофикация” работи нормално и осигурява отоплението на своите потребители. Това са над 420 хил. абонати и това означава, че почти всеки софиянец ползва услугите на дружеството”, добави Стойнев.
От „Топлофикация” предлагат краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблемите. „Краткосрочните мерки са свързани с решаване на текущи въпроси и на практика една част от тях са изпълнени, които възникват в четирите топлофикационни района. В инвестиционната и ремонтната програма на дружеството за тази година влизат и в нея се работи за изграждане на един нов турбогенератор. ТЕЦ – „София”, който е най-старата топлоелектрическа централа на София, е с едно старо оборудване. Изграждане на такъв турбогенератор ще позволи по-висока ефективност при производството на топлинна енергия. Това е комбиниран начин за производство на електро и топлоенергия. Това ще повиши и финансовите резултати на дружеството”, каза още общинският съветник. През 2011 година е предвидено да се подменят и останалите 1800 стари абонатни станции с нови. „Това става по гранд по един фонд за АЕЦ „Козлодуй”. Така че това са мерки, които ще подобрят енергийната ефективност на дружеството.
Сред краткотрайните мерки е заложена и програма „Лоялен клиент”. По тази програма ще се правят отстъпки за клиенти, които лоялно си плащат сметките. В дружеството ще бъде разработен и един фонд „Зелена сметка”, където ще се заделят средства например за изпълнение на различни екологични проекти”, каза Стойнев и подчерта, че това са мерки, които ще се приложат през тази година и те са съчетани с повишаване на събираемостта.
„Топлофикация – София” предлага инвестиционната програма на дружеството да е на стойност 42 млн. лв. през 2011 година. От компанията планират подмяна на абонатните станции, като се отделят 8 млн. евро. 10 км. от топлопреносната мрежа ще бъде реконструирана, предвижда се закупуване на тръби за подмяна на 20 км. топлопреносна мрежа, като това ще стане през 2012 година. „Над 73% от цената на топлинната енергия е цената на природния газ. Всъщност нарастване на цените на природния газ винаги водят до нарастване на цените на топлинна услуга. През март този доклад ще бъде разгледан от Столичния общински съвет”, обясни Стойнев. „Топлофикация – София” предвижда да навлезе по-активно на пазара за топлинно счетоводство. „Конкретен план как това да се случи не е предложени, но ние сме на мнение, че дружеството трябва да предлага услугата на своите клиенти”, каза още той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg