EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Столична община придоби Топлофикация - София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Столична община придоби Топлофикация - София

mail15:40 | 22.07.2010прегледи 2653 коментарикоментари 0


Столичният общински съвет гласува придобиването на 100 процента от акциите на "Топлофикация-София", които сега са  собственост на държавата.
За придобиването на дружеството от общината гласуваха съветниците от ГЕРБ, СДС, БСП, "Атака", а против бяха  съветниците от ДСБ, НДСВ, както и съветникът от БСП Георги  Кадиев. 
Преди това съветниците отхвърлиха предложението на Кадиев за отлагане на решението до получаването на анализ за състоянието  на дружеството.
До решението се стигна след дебат в продължение на близо час и половина, по време на който стана ясно, че "Топлофикация-София" е със задължения от над 510 млн. лева. По
думите на Владимир Каролев от НДСВ, от 2004 г. дружеството е в технически фалит. В отговор на отправената от Каролев реплика, че само приватизацията на дружеството ще реши проблемите му, председателят на стопанската комисия на СОС Николай Стойнев
заяви, че приватизацията е въпрос на решение на съвета, след придобиването на "Топлофикация" и след анализ.
Думите му бяха потвърдени от председателя на СОС Андрей Иванов, който заяви, че ще бъде нает чужд консултант за изготвянето на анализ за състоянието и перспективите пред дружеството.
Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че въпросът с "Топлофикация-София" е един от най-сериозните в града. По думите й има правителствената подкрепа за желаната от общината промяна в нормативните актове, вече е променена формулата за цената на топлинната енергия, а освен това има споразумение за разсрочването на задълженията към "Булгаргаз".
Заместник-кметът Минко Герджиков, който е вносител на доклада, посочи, че се работи по предложение за нормативни промени за възможността за събирането на задълженията на абонатите, а освен това има готов проект за изграждането на
когенерационна мощност в една от ТЕЦ в града, в която ще се изгарят горивните блокчета, произвеждани от инсталациите за обработка на битовите отпадъци от София.
Георги Кадиев посочи, че загубата на "Топлофикация-София" за тази година ще бъде 38 милиона лева. По думите му цените на парното не могат да се приближат до нормалните, защото това ще означава 24 процента увеличение. Според Кадиев, общината не може да си позволи такова дружество, заради огромните задължения.
Столичната община притежаваше 52 процента от акциите в "Топлофикация-София" до 13 ноември 2008 г., когато след неуспешни преговори за разсрочване на задълженията на дружеството към "Булгаргаз" и заплахата от спиране на подаването на газ, общинският съвет гласува прехвърлянето на акциите на държавата в лицето на тогавашното Министерството на икономиката и енергетиката.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046