EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топлофикациите - компрометирани тотално

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топлофикациите - компрометирани тотално

mail09:15 | 19.07.2012прегледи 613 коментарикоментари 0


Липсата на достатъчно прозрачност породи това голямо недоверие към топлофикационните дружества и резултатът е 52-53% събираемост, коментира проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум /БЕФ/ на пресконференция в БТА.
Според Тасев моделът на либерализация в електроенергийния сектор трябва да бъде приложен и по отношение на топлофикациите. Преносът ще остане в монополна позиция, но на входа и на изхода трябва да има либерализация, коментира експертът. Когато се появяват доставчиците на енергия при крайния потребител, нещата ще се променят, защото те ще контактуват непосредствено с клиента, ще следят системата за кражби, а и ще подхождат гъвкаво спрямо клиентите, каза Тасев.

Топлофикациите трябва да бъдат задължени, но и подпомогнати от държавата да инвестират. Пътните магистрали са нещо важно, но топломагистралите оказват значително по-високо въздействие върху стандарта на потребителя, коментира председателят на БЕФ Иван Хиновски. Той обяви предложение за криминализиране на констатирани нарушения във вътрешните топлоразпределителни мрежи.
Хиновски илюстрира ефекта от отказа от парно, като посочи, че при 100 процента потребление в един блок, средната сметка, разделена за 12 месеца, е 83 лева за средноголямо жилище. При същия тип сграда с отказали се 50 процента разходите нарастват с повече от 60 процента за останалите да потребяват топлинна енергия, посочи Хиновски. Може би най-добрият начин е - или има 100 процента потребление, или няма потребление, заяви Хиновски.

Като парадокси и проблеми на топлофикациите Хиновски посочи дългото нереформиране на сектора, "енергийната бедност" на българина, ниската събираемост и кражбите на топлинна енергия. Повече от 90 процента от отказите за плащане са от страна на богати и образовани българи, както и от представители на държавната администрация, заяви експертът. В България се подценява на държавно ниво потенциалът на местните ресурси, включително на биомасата, смята той. България не готова за новите преговори с руската страна за цената на природния газ, страната има твърде малко "козове" в тези преговори, смятат още експертите.


 


Тагове: ТЕЦ, сметки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163