EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Топ 5 на българските общини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Топ 5 на българските общини

mail15:00 | 12.11.2012прегледи 837 коментарикоментари 0


Министерството на финансите представя сравнителна оценка на финансовата стабилност на общините за деветмесечието на 2012 година. За втори пореден път през тази година наблюдаваните показатели са четири групи:
Показатели за финансова самостоятелност: Дял на собствените приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина от общите постъпления; Покритие на разходите за местни дейности със собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина;
Показатели за финансова устойчивост: Бюджетно салдо спрямо общите постъпления; Размер на дълга, като процент от годишния размер на собствени приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина и изравнителна субсидия; Дял на просрочените задължения от годишния размер на собствените приходи, намалени с помощи и дарения от чужбина и изравнителната субсидия;
Показатели за ефективност: Население на един общински служител; Дял на разходите за заплати и осигуровки в общите разходи;
Показатели за инвестиционна активност: Дял на капиталовите разходи в общите разходи. Методиката за изчисляване на показателите е достъпна на сайта на Министерството на финансите.

Резултатите показват следните тенденции:
І. Общини с население над 50 хил. жители:

ІІ. Общини с население под 6 хил. жители:

Спрямо полугодието на 2012 година, през деветмесечието на 2012 година:
Размерът на общинския дълг и общинските гаранции се увеличава с 30,2 млн. лв., поради ръст в размера на външните заеми. Запазва се равнището на общата задлъжнялост на около 45% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия.
Просрочените задължения по бюджетите на общините към 30.09.2012 г. са в размер на 175.6 млн. лв. и са формирани от 159 общини (60 % от общия брой общини). Спрямо полугодието на 2012 година се отчита намаление на просрочията на общините с 3.8 млн. лв. В делегираните от държавата дейности задълженията са 5.3 млн. лв. или 3% от общия размер на просрочените задължения. В рамките на разглеждания период, а и текущо през 2012 г., се наблюдава тенденция за намаление на просрочените задължения, които от 9% намаляват до 8% спрямо собствените приходи и изравнителната субсидия.
В по-висока група по комплексна оценка на базата на показателите - предимно от четвърта в трета - преминават 14 % от общините или 37 общини. В по-ниска група преминават 4 общини.
По отношение на показателите за финансова самостоятелност 25 общини отчитат подобрение и 52 намаление на групата. По степен на финансова устойчивост 28 общини се подобряват и 16 се влошават. Ефективността се подобрява в най-голям брой общини 87 общини и се запазва в останалите на равнището на полугодието. По показател за инвестиционна активност се отчита подобрение в 13 общини и в 5 се влошава позицията като преминават в по-ниска група.
Като цяло спрямо годишния план за 2012 г., разходите се изпълняват с по-високи темпове - 77%, за разлика от приходите - 72 на сто. В структурата на разходите по отчет, най-голямо изменение през 2012 г. има в равнището на капиталовите разходи. Техният относителен дял намалява от 14% до 11% през деветмесечието на 2012 година.
Общини с най-голям размер на просрочените задължения към 30.09.2012 година в млн.лв. са:

Динамиката в общия размер на просрочените задължения е както следва, в рамките на проследяваните периоди:

*Данните са предварителни, на базата на кратките отчети за изпълнението на бюджетите на общините за 2012 година.

 Оценката на общините по степен на финансова устойчивост, за периода на деветмесечието на настоящата година, сравнено със същия период на 2011 г., както и за полугодието на настоящата година, сравнено с деветмесечието на 2012 година, може да намерите на страницата на Министерство на финансите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg