EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Тихата революция" в енергетиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Тихата революция" в енергетиката

mail06:35 | 26.01.2016прегледи 1244 коментарикоментари 0


С въвеждането в действие на Българската енергийна борса беше осъществен целият нормативен и законодателен инструментарен цикъл, за да се постигне една либерализация на електроенергийния пазар, каза в предаването „Неделя 150“ на БНР енергийният експерт Проф. Атанас Тасев. Преди няколко месеца използвах един термин, който вашите колеги тиражираха – „Тихата революция в енергетиката”, фактически се състоя, допълни той и подчерта:

Това са добрите новини. Лошата новина е, че не трябва да създаваме свръхочаквания, защото борсовата търговия е един доста сложен инструментариум. Фактически ликвидността на борсата е 300 мегавата, а в другите държави този процент е значително по-голям. Едновременно с това, тук се търгува в платформа ден напред, докато в другите държави са обхванати т.нар. дългосрочни договори на пазарен принцип. Сега около 14 млрд. киловатчаса в България се търгуват , извън борсата, по дългосрочни договори, и всъщност, сега остава постепенно да се обхванат останалите около 16 млрд. Този процес предстои, но като цяло, това е решителната и заключителната крачка в нормативен план.

За разлика от останалите сфери на обществения и политически живот, реформата в сферата на енергетиката до голяма степен се случи и резултатите се факт. Предстои пускането и на втора платформа, с която също ще се търгува с енергия, заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев:

От 800 млн. загуба през 2014-а година, НЕК в момента е на печалба. Най-важното е, че реформата в енергетиката, по мое мнение, на 70-80% се е случила и ние вече берем плодете от това, че секторът е почти изцяло реформиран. А по отношение на електроенергийната борса – това е една първа крачка в посока свободен пазар. Тази борса продава енергия само за следващия ден, така че, тя със сигурност не е платформата , на която ще се търгува цялото количество електроенергия. Необходимо е в максимално кратки срокове, в следващите няколко месеца, в България да стартира и една втора платформа за търговия на енергия – тази, на която ще се търгува енергията по двустранните договори и която платформа е по-важна. След като тя влезе и започне да роботи, тогава цялото количество електроенергия ще се продава на енергийна борса – прозрачно, по пазарни правила.

Бизнесът ще бъде облекчен с 85% от плащането за зелена енергия, каза още Добрев и уточни, че става въпрос за част от бизнеса, които е енергоемък, с висока консумация на електроенергия, ще бъде намалена частта задължения към обществото и тя ще се приближи до старите нива на задължения към обществото от преди август месец миналата година:

Наредбата е готова. Там има критерии, които зависят от консумацията на предприятията, от тяхната енергоемкост. Тези критерии не са измислени от българското правителство, а са на база на директиви на ЕК за това – кои предприятия подлежат на такава държавна помощ и кои не. Съобразявайки се с европейските регламенти, нашето правителство е изготвило наредба, но за съжаление, тя все още не е нотифицирана, за да може бизнесът да започне да плаща по-малката цена за енергия. Нотифициране означава ЕК да прегледа наредбата и да я одобри, така че ние да започнем да я прилагаме.

Добрев подчерта, че е без значение кога ЕК ще одобри наредбата, тя ще започне да работи със стара дата – от 1 август 2015-а година. Бизнесът, който има право да се ползва от наредбата, ще получи обратно надплатените средства.

Делян Добрев каза още, че съвсем скоро ще бъде факт заемът, с който държавата да може да погаси задълженията си към двете американски топлоелектроцентрали и да премине към предоговаряне на цените на енергията.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955