EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ТЕЦ "Бобов дол": Отпадъци стават гориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ТЕЦ "Бобов дол": Отпадъци стават гориво

mail13:09 | 05.04.2016прегледи 1910 коментарикоментари 0


От 1 май ТЕЦ "Бобов дол " ще започне използване на отпадъци като гориво - централата получила разрешение да разшири производството си, като включва и алтративно гориво от неопасни отпадъци. За гориво ще се използват отпадъци, които нямат никакво вредно въздействие за въздуха и отделяне на вредни емисии.

Отпадъците ще заместят 0.5% от използваните от централата въглища. При нормално натоварване на мощностите, при включване на два от трите и блока, централата гори около 250 тона въглища на час, или по около 5 000 тона за денонощие, казаха специалисти. Едва 96 тона на денонощие в пещите на централата занапред, или около 30 000 тона годишно, ще са отпадъци. Предварителното им третиране ще става на новообособена площадка в близост до открития склад за въглища на ТЕЦ-а. Ще се изгарят отпадъци от шивашката, обувната и дървопреработвателна промишленост, които са напълно безвредни.

По думите на инж. Христов така ТЕЦ-ът ще помага на общините, където има голямо натрупване на отпадъци, а и централата ще си помага сама, като ще използва алтернативно гориво. Наскоро той посетил завода за преработка на отпадъци в София и е впечатлен от въведената технология в комплекса.

На първо време необходимият алтеративен ресурс - гориво за ТЕЦ-а ще се кара от столицата. Не трябва да се мисли обаче, че камионите с отпадъци от Дупница например, която отстои на 5-6 километра, ще се пренасочват към ТЕЦ "Бобов дол", а не към градското сметище. Системата за третиране на отпадъците, преди да бъдат използвани в пещите на централата е друга, отбеляза инж. Христов./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg