EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Темата Шенген - на "стендбай" до лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Темата Шенген - на "стендбай" до лятото

mail16:10 | 26.01.2012прегледи 416 коментарикоментари 0


Убедени сме, че България трябва да бъде оценена обективно и честно по въпроса за Шенген. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу след днешната си среща с президента Росен Плевнелиев в централата на комисията в Брюксел.
При всяко положение членството на страната в зоната трябва да бъде гарантирано, затова устояхме на натиска да обвържем докладите по механизма за сътрудничество и оценка с разширяването на Шенген, добави той в отговор на журналистически въпрос за бъдещето на механизма. Не приемаме този натиск и ще преценим през лятото как ще продължи механизмът, след обобщаващата оценка за изминалите пет години, допълни Барозу.
Съществена част от изграждането на доверие е спазването на правилата, ЕК няма да промени правилата, показателите по механизма са ясни отпреди пет години, каза той. Винаги сме заявявали, че механизмът трябва да бъде разглеждан отделно от темата за Шенген, посочи Барозу.
Той добави, че в разговора си с президента Плевнелиев е изразил пълна подкрепа за приемането на България в Шенген. Лично поставих този въпрос на заседанието на Европейския съвет през декември миналата година и се надявам оставащите резерви да отпаднат възможно най-скоро, заяви Барозу.
Председателят на комисията изрази изключително задоволство да посрещне президента Плевнелиев в ЕК, толкова скоро след встъпването му в длъжност. Този жест показва ясно силната връзка с ЕС и общите ценности, обсъдихме очертаните от българския държавен глава 10 приоритета, добави председателят на комисията. Той заяви, че е впечатлен от разбирането на президента, че въпросите на ЕС не са външни теми за България, а част от вътрешния дневен ред на страната.
По неговите думи целите на програмата "Европа 2020" са част от българските национални приоритети. Барозу очерта проблема с безработицата сред младите в ЕС, характерен и за България с равнище от 26 процента, макар да отбеляза, че други страни в Общността имат по-лоши резултати. България е сред страните, чиито правителства полагат усилия да повишат своя капацитет в усвояването на средствата от ЕС и с това да се създаде допълнителна заетост, страната ви отбеляза напредък, заяви Барозу. Той допълни, че ръководителите на институциите на ЕС и на страните от Общността обсъждат как неусвоените средства да бъдат насочени към осигуряването на растеж.
Изключително съм доволен от това, че президентът говори за бърза и ползотворна реформа в българската съдебна система, важно е всички държавни институции да подкрепят напълно този процес и приветствам личната ангажираност на президента по този въпрос, посочи Барозу.
Българският държавен глава заяви, че още от първата седмица на своята работа като президент е дал категорична заявка с посещението си в Брюксел, че президентът и България ще имат активна и ясна позиция за повече интеграция и за Европа, която в тежки моменти взима адекватни решения. "Повече Европа" за мен означава по-силна и по-развита България, посочи президентът Росен Плевнелиев. Бях много впечатлен, че десетте приоритета от моята програмна реч са познати и анализирани много добре в европейските институции, добави той. Горд съм, че ги обсъдихме,защото това са и европейски приоритети - балансирано развитие на регионите, конкурентоспособност, по-добра бизнес среда, енергийна ефективност, либерализация на енергийните пазари, отбеляза държавният глава.
На срещата си с председателя на ЕК президентът е защитил позицията, че кохезионната политика, която дава своите плодове у нас, не е само политика на сближаване, а и на растеж. Европа има нужда не само от "тежко рязане" и устойчиви публични финанси, а и от политика на растеж и заетост, заяви президентът Плевнелиев. Той уточни, че България и ЕК ще работят съвместно, за да бъде осигурена връзката на българските с европейските приоритети по програмата "Европа 2020".
Президент уточни, че е благодарил за съвместната работа с ЕК през последните години в качеството му на министър на регионалното развитие и благоустройството, в дух на честност при решаването на проблемите, както и с получаването на добра дума и подкрепа при успехите. Когато България има проблеми, те няма да се крият; проблемите са за това, за да се решават, заяви Росен Плевнелиев. По този честен и прагматичен начин ще дам всичко от себе си да вървим напред, добави той.Благодарих на председателя на ЕК за справедливия подход към България, за нас и лично за мен комисията и европейските институции в последните години бяха добър партньор, справедлив и коректен, при търсенето на решения и преодоляването на проблемите, посочи Плевнелиев. Писмата, които получавахме всяка година, ставаха все по-добри и се гордея, че последното писмо за резултатите през 2011 г. вече показва конкретния напредък по проектите, изпълнявани в България, добави той. Не сме перфектни, но се подобряваме, ставаме все по-ефективни и това среща подкрепа, заяви президентът Плевнелиев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg