EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Таксономия:ЕП дава шанс на газа и ядрените дейности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Таксономия:ЕП дава шанс на газа и ядрените дейности

mail08:45 | 08.07.2022прегледи 1738 коментарикоментари 0


Европейският парламент не възрази срещу делегирания акт за таксономията на ЕК за включване на определени дейности, свързани с ядрена енергия и природен газ, при определени условия, в списъка на екологично устойчивите икономически дейности, обхванати от т.нар. таксономия на ЕС.

Тъй като Комисията счита, че частните инвестиции в свързаните с газа и ядрената енергия дейности имат роля за екологичния преход, тя предложи някои подобни дейности да бъдат класифицирани като преходни дейности, допринасящи за смекчаване на последиците от изменението на климата. Включването на някои дейности, свързани с природния газ и ядрената енергия, е ограничено във времето и зависи от специфични условия и изисквания за прозрачност.

278 евродепутати гласуваха „за“ резолюцията, 328 „против“ и 33 „въздържал се“. За да може Парламентът да наложи вето върху предложението на Комисията, беше нужно абсолютно мнозинство от 353 членове. Ако Парламентът и Съветът приемат предложението до 11 юли 2022 г., делегираният акт за таксономията ще влезе в сила и ще се прилага от 1 януари 2023г.

Контекст

Регламентът за таксономията е част от плана за действие на Комисията за финансиране на устойчивия растеж и има за цел да стимулира екологосъобразните инвестиции и да предотврати заблуждаващите твърдения за екосъобразност(greenwashing).

Ето допълнителна информация за това какво следва от това:

Ангажиментът на Европа по отношение на изменението на климата остава непроменен. ЕС все още е правно задължен да намали емисиите на парникови газове с поне 55 % през 2030 г. и да стане неутрален по отношение на климата през 2050 г. в съответствие с Европейския закон за климата.

С този делегиран акт обаче вече става ясно ясно, че частните инвестиции в газови и ядрени дейности играят роля в екологичния преход, тъй като някои дейности относно газа и ядрената енергия са класифицирани като преходни дейности, допринасящи за смекчаване на изменението на климата. Очаква се те да заменят изкопаеми горива с повече емисии на парникови газове, като например въглища, и по този начин да помогнат на Европа да премине към по-зелена икономика.

Включването на някои газови и ядрени дейности е ограничено във времето и зависи от конкретни условия и изисквания за прозрачност. Обхванати са не всички, а само някои газови и ядрени дейности.

Свързани с ядрената енергетика дейности:

1. Усъвършенствани технологии със затворен горивен цикъл ("поколение IV"), за да се стимулират научните изследвания и иновациите в областта на бъдещите технологии по отношение на стандартите за безопасност и свеждането до минимум на отпадъците (без клауза за отпадане);

2. Проектите за нови ядрени електроцентрали за производство на енергия, които ще използват най-добрите налични съществуващи технологии ("поколение III+"), ще бъдат признати до 2045 г. (датата на одобряване на разрешението за строеж);

3. Модификациите и модернизацията на съществуващи ядрени инсталации с цел удължаване на експлоатационния срок ще бъдат признати до 2040 г. (датата на одобрение от компетентния орган)

 

Свързани с газ дейности:

1. Производство на електроенергия от изкопаеми газообразни горива

2. Високоефективно комбинирано производство на топлинна/охлаждаща и електрическа енергия от изкопаеми газообразни горива

3. Производство на топлина/охлаждане от изкопаеми газообразни горива в ефективна районна система за отопление и охлаждане

Всяка дейност, свързана с газ, трябва да отговаря на един от следните прагове на емисиите:

 

- Емисиите през целия жизнен цикъл са под 100 gCO2e/kWh, или

 

- до 2030 г. (датата на одобряване на разрешението за строеж) и когато не са налични възобновяеми енергийни източници в достатъчен мащаб, преките емисии са под 270 gCO2e/kWh или за дейността по производство на електроенергия техните годишни преки емисии на парникови газове не трябва да надвишават средно 550 kgCO2e/kW от капацитета на съоръжението за 20 години. В този случай дейността трябва да отговаря на набор от кумулативни условия: напр. да замени съоръжение, използващо твърди или течни изкопаеми горива, дейността да гарантира пълно преминаване към възобновяеми или нисковъглеродни газове до 2035 г. и да се извършва редовна независима проверка на съответствието с критериите.

 

 

 


 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg