EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия:Акциз за газирани напитки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия:Акциз за газирани напитки

mail12:00 | 02.10.2014прегледи 1526 коментарикоментари 0


С цел да намали минуса в бюджета сръбският министър на финансите Душан Вуйович е подготвил няколко мерки, които освен борба със сивата икономика предвиждат и въвеждане на акциз за безалкохолните напитки, съобщава белградският в. "Политика".
Ако това решение влезе в сила, на всяка бутилка с газирана напитка ще бъде залепен бандерол, който ще струва на производителите един или два динара (1 динар е 0,01 евро), а в края на краищата ще се плаща от купувачите. Мярката няма да се отнася за производителите на минерална вода, а само за газираните сокове. Целта е всички производители на газирани напитки да се поставят под контрол и да се намали дейността им в сивата икономика.
Акцизите обикновено се въвеждат за продукти, които могат да имат вредно влияние върху здравето на хората, най-често алкохол и цигари, както и за петролните продукти. Някои страни обаче разширяват спектъра на акцизните стоки. В Америка например има идея с акцизни бандероли да се означат нездравословните храни. В Дания има акциз върху сладоледа, шоколада и сладкишите, дори и върху дъвките. Във Франция през 2012 г. е въведен акциз върху газираните напитки, а от началото на тази година и върху енергийните напитки.
Някои европейски страни са въвеждали допълнителни акцизи, когато приходите от типичните видове акцизни стоки са достигали максимума и по-нататъшното им увеличаване е довеждало до контрабанда.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150