EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия отмени безвизовия режим за иранци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия отмени безвизовия режим за иранци

mail11:31 | 12.10.2018прегледи 738 коментарикоментари 0


Сърбия отмени безвизовия режим за ирански граждани година след като го въведе, за да стимулира туризма, предаде Ройтерс.

Решението на правителството за отмяна на безвизовия режим бе публикувано в сръбския държавен вестник.

Двете страни поддържаха близки отношения преди разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век. През август 2017 г. Белград реши да премахне визите за иранци с цел стимулиране на туризма, увеличаване на икономическия растеж и достъп до пазари извън Европа.

Властите обаче смятат, че броят на нелегалните мигранти от Иран, които пътуват за Сърбия и оттам се опитват да преминат в страни от Европейския съюз, рязко се е увеличил през миналата и тази година.

Говорейки пред парламента днес, министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович предупреди, че някои иранци "злоупотребяват" с безвизовия режим.

От началото на годината около 1100 иранци са поискали официално убежище в Сърбия, за да си осигурят достъп до бежанските центрове, където получават подслон и храна.

В момента в Сърбия има около 4000 регистрирани мигранти от Азия, Близкия изток и други части на света, които са настанени в официалните центрове за мигранти, и стотици други, разпръснати из Белград и по границите с Босна и Херцеговина и Хърватия, която е членка на ЕС.

Над 650 000 души, много от които бягащи от войните и бедността, преминаха през Сърбия през 2015 г. на път за Западна Европа. Повечето страни по балканския маршрут на мигрантите затвориха границите си за тях през 2016 г., но мигрантите продължават да пристигат.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg