EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия: МВФ с предложение за пенсиите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия: МВФ с предложение за пенсиите

mail09:32 | 15.05.2018прегледи 1875 коментарикоментари 0


Мисията на Международния валутен фонд, водена от Джеймс Руф, която преговаря в Белград за ново споразумение, е предложила временната кризисна мярка за пенсионерите, т.е. законът за временно намаляване на пенсиите, който е в сила вече четири години, да бъде отменен, съобщава белградският вестник "Политика". Вестникът посочва, че МВФ е препоръчал на сръбската страна да бъде намерено системно решение за пенсиите, тъй като публичните финанси през последните три години са стабилни. "Политика" отбелязва, че бюджетът през това лято е имал излишък от 1,2 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/, предава БТА. 

Предупреждения, че временното намаляване на пенсиите не трябва да се превърне в трайно, пристигаха от МВФ по време на предишните визити на Фонда, но междувременно нищо не се промени. От октомври 2014 г., когато всички пенсии над 25 000 динара бяха намалени с 22 и 25 процента, участието на пенсиите в бюджета падна от 13,8 на 11 процента, което е по-малко дори от това, което МВФ искаше от Сърбия, пише изданието.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не се плаши от никакви санкции на Запада в процеса на решаването на въпроса за Косово, а се тревожи от проблеми като изтичането на хора от Сърбия и ниската раждаемост, пише в. "Данас". Вучич припомнил, че за тази ситуация и много лошите обстоятелства, при които се решава проблемът с Косово, сърбите донякъде сами са отговорни, имайки предвид погрешната политика и някои стъпки на Сърбия, с които на практика е бил поставен "печат на плика на косовската независимост", допълва изданието.

Вестник "Блиц" пише, че сръбският президент на откриването на нова онкологична клиника е обявил, че от 2019 г. вече няма да има чакане и е обещал значително увеличаване на заплатите в здравеопазването, особено на медицинските сестри. Сръбският президент е заявил, че лекари и други експерти са съгласни, че обедненият уран е една от причините за увеличаване на броя на болните от рак, особено сред децата. Вучич е заявил, че според някои теории, които самият той не приема, вина за всичко има бомбардирането на Сърбия през 1999 г. По думите му обаче със сигурност една от причините за увеличаването на заболяванията от рак е обедненият уран, който тогава е бил хвърлен върху страната. Много обеднен уран е паднал в река Ибър, Дунав, Черно море. Всички лекари смятат, че това е оставило значими последици, заявил Вучич. Сърбия сериозно ще разследва последиците от бомбардировките на НАТО с обеднен уран, е заявил още сръбският президент, оценявайки, че "става дума за престъпление без прецедент".


Тагове: Сърбия, пенсии, МВФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990